Snijeg stiže, a za skijalište Savin kuk opet nema ni zakupca ni investitora

Grbović, za kojeg je sudski potvrđeno da je nezakonito gazovao državnom imovinom Ski centra, tako je i prethodne sezone dobio skijalište
6 komentar(a)
Ažurirano: 27.10.2012. 19:23h

Uprkos brojnim najavama iz Vlade, žabljačko skijalište na Savinom kuku i zimsku sezonu, koja je na pragu, dočekuje nespremno. Nakon više neuspješnih pokušaja, nije obezbijeđen kupac imovine, a nije izvjesno da li će stečajna uprava Ski centra “Durmitor” uspjeti da nađe zakupca tokom zimske turističke sezone.

Ili će upravo to što je snijeg na pomolu, a “ne mogu da nađu zakupca i investitora”, doprinijeti da skijalište opet prepuste žabljačkom biznismenu Radovanu Grboviću?

Grbović, za kojeg je sudski potvrđeno da je nezakonito gazovao državnom imovinom Ski centra, tako je i prethodne sezone dobio skijalište, a dodatno je, prema nezvaničnim informacijama, zadržao dio opreme.

Ko god da, mimo njega, eventualno zakupi Savin kuk, morao bi da pita Grbovića hoće li mu ustupiti onaj dio opreme koji je neophodan skijalištu, a nije u stečajnoj masi. Kako i zašto ga je zadržao pitanje je za stečajnog upravnika Čeda Gospića, ali i resorno Ministarstvo održivog razvoja i turizma, kao i sve nadležne državne institucije koje godinama ne reaguju dok se krčmila imovina Ski centra “Durmitor”.

Kako su nestali snjegotabači, sidra...

Gospić prethodnih dana “Vijestima” nije odgovarao na pozive i SMS poruke da bi odgovorio na ta pitanja. Ne odgovara ni na česte pozive predstavnika Udruženja manjinskih akcionara Veselina Kneževića Ski centra da se izjasni “o imovini koju je Grbović koristio, a nije vratio”.

“Gdje su snjegotabači koje je koristio Grbović”, pitao je Knežević više puta.

Žabljačani najbolje znaju da fale snjegotabači, sidra za dva ski lifta, kompletan inventar za dva restorana... Da li to zna stečajni upravnik, koji je na toj poziciji upravo da bi štitio državnu imovinu?

Posebna je priča što skijalište nije modernizovano, što šteti turističkoj sezoni, a manjinski akcionari i radnici su, kako su više puta ukazali, oštećeni u periodu višegodišnjeg stečajnog postupka.

Resorni ministar Predrag Sekulić je 6. februara prošle godine, na sastanku sa manjinskim akcionarima Ski centra, kazao da su na “dobrom putu da se taj problem riješi”.

"Nadam se da će Vlada uvažiti razmišljanje Ministarstva održivog razvoja i turizma da bi možda firmu trebalo izvesti iz stečaja i naći partnera koji bi prije svega modernizovao skijalište i stavio ga u pogon već za narednu zimu", najavio je Sekulić.

Sekulićeva obećanja

Mjesec kasnije, 10. marta 2011, ponovio je da će Vlada zatvoriti stečaj i obećao da je ta godine bila posljednja sezona u kojoj skijalištem gazduje Grbović i da će tražiti novog investitora. Grbović je raspolagao imovinom još punu godinu nakon toga, a investitora nema ni sada.

Sekulić, međutim, tvrdi da će skijalište, ali i cijeli ski centar i ove godine da funkcionišu. On je nedavno negirao da će Grbović opet dobiti skijalište preko zakupa.

U izjavi za “Vijesti”, Sekulić je saopštio da je svima u interesu “da glavni stub zimske turističke ponude Žabljaka bude osposobljen i na raspolaganju turistima”. Nadležnost, međutim, prebacuju na stečajnu upravu.

“Poznata Vam je činjenica da je sudski spor oko skijališta dugo trajao te da u ovom trenutku napokon imamo raščišćeno pitanje vlasništva. Ministarstvo nema nadležnosti u ovom slučaju, jer je u pitanju stečajni postupak, međutim u saradnji sa stečajnim upravnikom u čijoj je Ski centar nadležnosti i nakon dva nespješna tendera prodaje ovog lokaliteta, dogovorili smo zakup žičare, u cilju stvaranja osnovnih uslova za uspješno odvijanje zimske turističke sezone”, rekao je Sekulić.

On je ponovio da je neophodno naći kvalitetnog, uspješnog investitora koji ima dovoljno iskustva sa sličnim projektima i očekuje da zbog izgradnje puta Risan – Žabljak, interesovanje ulagača bude povećano.

Propali tenderi za prodaju i izdavanje

Pravdajući neaktivnost države, u Ministarstvu su se prvo pozivali na neriješena imovinska pitanja, s obzirom da se na sudu dokazivalo da lokalni biznismen i aktivista vladajućeg DPS-a Radovan Grbović nezakonito gazduje državnom imovinom.

Vrhovni i Apelacioni sud potvrdili su prvostepenu presudu da je godinama nezakonito upravljao ski centrom, kada su se stekli uslovi da stečajni upravnik procijeni imovinu i raspiše oglas za njenu porodaju i namiri povjerioce. Grbović je bio obavezan da vrati cjelokupnu imovinu.

Grbović, po svemu sudeći, neće krivično odgovarati zbog dugogodišnjeg nezakonitog upravljanja imovinom koju su činili žičara duga 1,65 kilometara sa pripadajućim elementima, restorane Durmitorsko selo i Montana sa mašinama i opremom za žičaru, poslovni prostor u upravnoj zgradi u centru Žabljaka, hotel Durmitor, 13 vila u sklopu hotela i ostalu infrastrukturu, inventar, ostale objekte... A dug od preko 800.000 eura, koji je ostavio, niko ne pominje.

Pobjednik na nedavnoj licitaciji za upravljanje skijalištem bio je odbornik u žabljačkom parlamentu Danko Stijepović, ali ugovor o zakupu od 31. decembra do 31. marta iduće godine nije potpisan jer je Stijepović uslove ocijenio neprihvatljivim.

Početna cijena mjesečnog izdavanja je bila 2.500 eura, a Stijepović je ponudio 17. 500 eura. Stečajni upravnik je objavio da je odbio da ispuni određene uslove plaćanja, a Stijepović da je ugovor takav da se skijalište “nekom drugom namješta”. Nije poznato kada će biti objavljena nova licitacija za izdavanje Savinog kuka, a najavljen je i novi tender za prodaju imovine, nakon što dva nijesu uspjela.

Fale snjegotabači, sidra za dva ski lifta, kompletan inventar za dva restorana, a stečajni upravnik, koji je dužan da štiti državnu imovinu, ne odgovara Udruženju manjinskih akcionara o imovini koju je Grbović koristio, a nije vratio

Predizborno “brzo” rješenje

Sekulić je i u aprilu ove godine saopštio da očekuje brzo rješavanje statusa skijališta i cijele kompanije, ali sada nije želio da komentariše zašto se ne ispunjavaju brojna obećanja i ko je odgovoran zbog toga.

On je u aprilu pričao o motoru razvoja zimskog turizma na Žabljaku, najavljivao investitora i nove hotele, ali se do sada ništa nije promijenilo.

I predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je obećavao da je rješenje pitanja Ski centra “Durmitror” “jedan od ozbiljnih zadataka Vlade i Opštine Žabljak, kao i jedna od infrastrukturnih potreba”. On je prilikom predizborne posjete Žabljaku poručio da će procedura biti “maksimalno ubrzana i da će Žabljak dobiti skijalište”.

Galerija

Bonus video: