Opet odloženo ročište za uvođenje stečaja u Vektra investments

Odlaganje ročišta za uvođenje stečaja u kompaniju biznismena Dragana Brkovića, tražio je advokat Vektre investments
0 komentar(a)
Dragan Brković, Foto: Arhiva Vijesti
Dragan Brković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.10.2012. 12:09h

Ročište za uvođenje stečaja u kompaniju Vektra investments, na zahtjev Crnogorske komercijalne banke (CKB) i OTP faktoringa, odloženo je za 30. novembar.

Odlaganje ročišta za uvođenje stečaja u kompaniju biznismena Dragana Brkovića, tražio je advokat Vektre investments, Ranko Grbavac radi postizanja dogovora između dvije strane.

“Pregovori koji su u toku, u završnoj su fazi, ne samo za izmirenje obaveza Vektre investments, već i ostalih kćerki kompanija Vektre Montenegro”, kazao je Grbavac.

Prema njegovim riječima, zbog toga bi bilo cjelishodno da Sud dozvoli određeni rok, kada već postoji mogućnost rješenja odnosa mirnim putem radi postizanja saglasnosti za izmirenje cjelokupnog duga Vektrinih kompanija.

“Takođe, rješenje o izvršenju još nije pravosnažno, što predstavlja još jedan razlog za odlaganje okončanja postupka”, dodao je Grbavac.

Advokati CKB, Senja Radović i Filip Jovović su ostali pri podnijetom predlogu za pokretanje stečaja i onome što je rečeno na prethodnim ročištima.

Jovović je kazao da nemaju takvu informaciju o pregovorima, ni da su u završnoj fazi.

Stečaj je krajem jula uveden i u Horizon Logstic, zbog duga od 2,56 miliona eura i kompaniju Vektra voda, koja duguje 3,25 miliona eura

“A što se tiče rješenja o izvršenju, to nije dovoljan razlog za odlaganje”, poručio je Jovović.

Grbavac je kazao da je siguran da bi svaka odluka Suda ugrozila tok pregovora.

Sudija Dragan Vučević je naveo da je to prvo odlaganje zbog pregovora i naložio stečajnom upravniku da pribavi posljednji izvještaj Centralne banke (CBCG) o blokadi računa kompanije.

Prema posljednjem spisku preduzeća sa blokiranim računima, koji je objavila CBCG, Vektra investments duguje 1,54 miliona EUR, a njen račun je blokiran skoro pet mjeseci.

Kompanija OTP faktoring, koja se bavi otkupom potraživanja i loših kredita kod CKB, podnijela je krajem novembra Privrednom sudu zahtjev za uvođenje stečaja u više preduzeća u vlasništvu Brkovića, zbog duga od skoro 100 miliona eura.

Uvođenje stečaja je traženo i za kompanije Vektra Boka, Horizon Logistic i Vektra Aviation.

Ročište za uvođenje stečaja u kompaniju Vektra Montenegro, održano u četvrtak, odloženo je za 2. novembar, kako bi se stečajni povjerilac konsultovao u vezi sa postupkom medijacije između dvije strane. Privredni sud je 27. marta uveo stečaj u tu Brkovićevu kompaniju, ali je Apelacioni sud mjesec kasnije poništio to rješenje.

Uvođenje stečaja je traženo i za kompanije Vektra Boka, Horizon Logistic i Vektra Aviation

Ročište za uvođenje stečaja u kompaniju Vektra Boka, na zahtjev OTP faktoringa, ponovo je odloženo na zahtjev njenih advokata, zbog eventualnog mirnog rješavanja spora. Novo ročište za to preduzeće zakazano je za utorak.

Privredni sud u Bijelom Polju uveo je krajem maja stečaj u Vektru Jakić, takođe na zahtjev OTP banke. Povjerioci Vektre Jakić usvojili su nedavno Plan reorganizacije koji je podnio vlasnik te firme Dragan Brković, čime će biti obustavljen stečaj koji je uveden zbog duga od 73,65 miliona EUR.

Plan reorganizacije trebalo bi da počne da se primjenjuje od 1. januara.

Stečaj je krajem jula uveden i u Horizon Logstic, zbog duga od 2,56 miliona eura i kompaniju Vektra voda, koja duguje 3,25 miliona eura.

Bonus video: