Viši i MK grupa da poboljšaju ponude za Institut u Igalu

Ponude obje kompanije za kupovinu većinskog paketa državnih akcija Instituta su ispod tržišne i knjigovodstvene
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.10.2012. 17:58h

Tenderska komisija za privatizaciju Instituta “Dr Simo Milošević” pozvala je dva ponuđača, francuski Viši i srpsku MK grupu biznismena Miodraga Kostića da poboljšaju ponude, jer nije zadovoljna prvobitnim, saopšteno je “Vijestima” nezvanično u tom vladinom tijelu.

To se posebno odnosi na ponuđene iznose za akcije.

Viši i MK grupa su nedavno predstavili detaljno ponude članovima Tenderske komisije.

Francuska kompanija Viši za preuzimanje 56,48 odsto državnih akcija Instituta ponudila je, prema pouzdanim informacijama “Vijesti”, samo 300.000 eura, a beogradska MK grupa oko šest miliona eura. Viši je za investicioni plan najavio 33 miliona eura, sa oko 117 miliona za nove sadržaje, mada nije izvjesno da će taj dio ponude biti vrednovan. Kostić je za ulaganja ponudio oko 20 miliona eura.

U vrednovanju ponuda, najviše bi pobjedi trebalo da doprinese ponuđeni investicioni program.

Kompanija Viši je dio kozmetičke grupacije Loreal (L`oreal) i evropski je lider u upravljanju termalnim i spa-centrima, čiji je godišnji konsolidovani prihod 2,3 milijarde eura. Kompanija upravlja sa po tri termalne banje i hotela, kapaciteta 270 kabina, odnosno 400 soba. U okviru svakog hotela postoji zdravstveni centar, što ga čini jedinstvenim medicinsko-rehabilitacionim centrom, koji na godišnjem nivou ostvaruje više od 130 hiljada liječenja i 90 hiljada noćenja direktno povezanih za termalnim liječenjem.

Sa potpisivanja ugovora u martu 2009.

S obzirom da je Kostić poznat u poslu sa nekretninama i poljoprivrednoj proizvodnji, a ne u projektima iz oblasti zdravstva, reference takvog ponuđača nijesu preporuka za Institut u Igalu.

MK grupa je holding kompanija, a prema podacima sa sajta, bavi se strateškim vođenjem poslovanja i korporativnim upravljanjem u oblastima poljoprivrede i poljoprivredne industrije, turizma, upravljanja nekretninama, IT tehnologije, finansija.

Te dvije kompanije se utrkuju za vlasništvo i upravljanje Institutom, čiji državni udio na tržištu vrijedi oko 6,9 miliona eura. Knjigovodstvena cijena dionice Instituta je 159 eura, što znači da većinski paket akcija zdravstveno-turističkog centra nominalno vrijedi 33,4 miliona eura.

Dva pokušaja privatizacije od aprila 2008. neuspješno su okončana. Aktuelni tender je objavljen početkom avgusta

Vlada ne odustaje od privatizacije Instituta, bez obzira što se radi o najznačajnijem crnogorskom zdravstvenom centru za multidisciplinarno banjsko liječenje.

Dva pokušaja privatizacije od aprila 2008. neuspješno su okončana. Aktuelni tender je objavljen početkom avgusta.

Na prethodnom tenderu nije bilo zainteresovanih, a na prvom je Kostić bio u partnerstvu sa švajcarskom kompanijom HASS biznismena Filipa Ceptera, ali je ugovor o kupoprodaji poništen u rekordno kratkom roku, računajući od ozvaničenja posla. Iz Cepterove kompanije nijesu na vrijeme platili državne akcije i nijesu mogli garantovati najavljene investicije od preko 150 miliona eura.

Galerija

Bonus video: