Bez takse 4.727 građana: Stiglo 1.700 novih zahtjeva

Vlast je podržala uvođenje dodatnog oporezivanja građana, i to učinila kroz rebalans budžeta
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.10.2012. 16:03h

Obaveze plaćanja takse na električno brojilo u iznosu od po euro dosad je oslobođeno 4.727 domaćinstava, a u procesu obrade još oko 1.700 zahtjeva koliko je pristiglo do 20. oktobra, saopšteno je “Vijestima” iz Elektroprivrede.

Na pitanje koliko će od novih zahtjeva biti prihvaćeno, iz EPCG su naglasili da je proces obrade u toku, te da će oni koji dodatno budu oslobođeni to vidjeti kroz sljedeće, oktobarske račune, koji potrošačima stižu do sredine novembra.

Nema zvanične evidencije koliko u Crnoj Gori ima primarnih brojila, odnosno onih čiji vlasnici mogu biti oslobođeni plaćanja državne takse.

Prema Zakonu o taksama, od 7. jula se naplaćuje građanima po euro za svaku karticu mobilne telefonije, priključak za kablovsku televiziju i brojila. Najavljeno je da će od starta biti izuzeta primarna brojila, odnosno jedno koje je u objektu gdje potrošač živi. Vlada je, međutim, tek u avgustu usvojila uredbu kojom se reguliše oslobađanje od takse, kada je već kroz julske račune za struju obračunat taj namet. Iz EPCG su objavili da će onima koji ispune uslove da ne plaćaju taksu, retroaktivno vratiti novac koji su do tad naplatili za državnu kasu.

Nema zvanične evidencije koliko u Crnoj Gori ima primarnih brojila, odnosno onih čiji vlasnici mogu biti oslobođeni plaćanja državne takse

“Svi zahtjevi koji ispunjavaju traženu, inače prilično jednostavnu formu, su uvaženi. Naime, od ukupno pristiglih preko šest hiljada zahtjeva, najčešće zbog nepotpune dokumentacije, nije uvaženo oko 200 zahtjeva. Ukoliko potrošač dostavi nepotpunu dokumentaciju, a ako nam je prethodno dostavio kontakt, bude obaviješten da ne ponavlja kompletnu proceduru već može dostaviti samo nedostajući dokument. Zato je važno da nam potrošači kada predaju zahtjev ostave i kontakt”, poručili su iz EPCG.

Oni su ponovili da potrošač treba da popuni obrazac izjave o svojini i da ga, uz kopiju računa za utrošenu električnu energiju i kopiju lične karte, ili ubaci u kutiju za prigovore koja je u svakoj lokalnoj jedinici Snabdijevanja, pošalje poštom, ili na e-mail adresu taksa@epcg.com.

Vlast je podržala uvođenje dodatnog oporezivanja građana, i to učinila kroz rebalans budžeta, nakon što je Dojče banka iz državnog budžeta povukla 23,4 miliona eura, sa kamatama, jer je Vlada garantovala vraćanje kredita Kombinata aluminijuma.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora, 30.000 građana i opozicioni poslanici zahtijevali su od Ustavnog suda da poništi Zakon o taksama, ali je ta institucija zaključila da je oporezivanje ustavno >>>

Dostavljajte prijave Elektroprivredi

Iz EPCG su podsjetili da će kupci, ukoliko dokumentacija bude podnijeta do 20. dana u mjesecu, biti oslobođeni takse za tekući obračunski period, odnosno, za mjesec u kojem su predali dokumentaciju.

Ako dokumentaciju za eliminisanje takse sa računa dostave nakon tog datuma, zahtjev se uzima u razmatranje za predstojeći račun za električnu energiju.

“Nakon provjere vjerodostojnosti dokumenata, kupac će biti trajno oslobođen od plaćanja takse, dok će mu iznos koji je od jula , od kada je na snazi Zakon o taksama, uplaćivao po osnovu takse na tarifno brojilo, biti vraćen retroaktivno”, naglasili su iz EPCG.

Galerija

Bonus video: