MANS: Raskinite ugovor o zakupu Svetog Stefana

Iz Vlade ne žele da primoraju na poštovanje zakona Restis grupu koja ima i privilegiju neplaćanja poreza, kazao je Milovac
302 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 20.10.2012. 18:23h

Najnoviji podaci da je dug grčke Restis grupe državi i Budvanskoj rivijeri ponovo uvećan za nekoliko stotina hiljada eura na ime neplaćenog poreza za grad-hotel Sveti Stefan, potvrđuju tvrdnje Mreže za afirmaciju nevladinog sektora da je ugovor sa grčkim zakupcem veoma štetan i da ga treba neodložno raskinuti. To je ocijenio zamjenik direktora MANS-a Dejan Milovac.

MANS je početkom ove godine podnio krivičnu prijavu protiv više ministara iz Vlade bivšeg premijera Mila Đukanovića, ali i Vlade Igora Lukšića, zbog sumnje da su u kontinuitetu grčkom partneru omogućavali da izbjegne plaćanje ugovornih obaveza. Dug za zakup Sveti Stefan, vile Miločer i Kraljičine plaže premašio je 2,5 miliona eura, koji se ne plaća godinu i po.

Osnovni državni tužilac iz Kotora odbacio je krajem juna krivičnu prijavu MANS-a zbog zloupotrebe službenog položaja protiv više osoba

On je naglasio da obrazloženja o odbacivanju prijave “vrijeđaju inteligenciju i postidio bi ih se iole obrazovaniji pravnik, a kamoli državni tužilac”. Milovac je istakao da su tražili na uvid kompletan predmet koji je formiran tokom "istrage", ali im nije dozvoljeno.

"To znači da javnost neće saznati kakvu je istragu vodio Savić, te da li je osim izjava ministara tipa 'nismo krivi', postojalo još nešto zbog čega se odlučio da ih ne goni za moguću korupciju i zloupotrebu službenog položaja", ocijenio je Milovac.

U međuvremenu, naglasili su iz MANS-a, kompletni kapaciteti Svetog Stefana nijesu aktivirani, a država trpi milionske gubitke.

"Jer niko u Vladi ne želi da primora na poštovanje zakona Restis grupu koja ima i privilegiju neplaćanja poreza. Ova činjenica je dovoljna za tužioca da sam pokrene istragu i bez prijave MANS-a. Očigledno je da ne postoji ni minimum volje da se Viktor Restis natjera na poštovanje ugovora o zakupu i zakona. U pravno uređenim zemljama kada ne platite porez, idete na sud i u zatvor, dok samo u Crnoj Gori uživate podršku pola Vlade i tužilaštva", zaključio je Milovac.

Osnovni državni tužilac iz Kotora odbacio je krajem juna krivičnu prijavu MANS-a zbog zloupotrebe službenog položaja protiv ministra turizma Predraga Sekulića, političkog direktora DPS-a, i bivšeg ministra Branimira Gvozdenovića, sektretara Ministarstva turizma Zorana Tomića, glavnog inspektora zaštite prostora Nataše Brajović, bivšeg gradonačelnika Budve Rajka Kuljače, aktuelnog predsjednika Opštine Budva i bivšeg potpredsjednika Lazara Rađenovića.

U toj grupi su bili i bivši potpredsjednik Opštine Milenko Medigović, sekretar za planiranje Zlatko Dragović, predsjednik SO Krsto Ljubanović i izvršni direktor Adriatic propertisa Theofanis Stathis.

Potvrđeno kršenje obaveza, prijava odbačena

Tužilac Savić je u obrazloženju odluke o odbacivanju krivične prijave MANS-a utvrdio da nakon zaključenja ugovora i početka njegove realizacije, „činjenica je da nijesu ispoštovane ugovorene odredbe koje se odnose na završetak rekonstrukcije (Svetog Stefana-prim. aut.) i stavljanje objekta u funkciju“.

"Međutim, takođe, činjenica je da bilo kakvo neispunjenje rokova, odnosno kršenje ugovora, ne znači krivičnu odgovornost ni onih koji su bili odgovorni za ispunjenje tih rokova, niti ukazuje na krivicu druge strane zbog nepokretanja postupka zbog kršenja ugovorenih odredaba. Prema navodima iz krivične prijave, krivica prijavljenih službenih lica republičke vlasti i lokalne samouprave bi se sastojala u tome što nisu pokrenuli proceduru zbog kršenja ugovora“, naveo je Savić u obrazloženju.

U odluci dodaje da se iz prijave ne vidi kakva procedura je trebalo biti sprovedena, ali je logično da je stav MANS-a da je trebalo da bivši i sadašnji ministri koji pokrivaju taj resor traže raskid ugovora.

"Da li je trebalo da oni pokrenu takvu proceduru ili ne nije stvar ocjene ovog Osnovnog državnog tužilaštva, jer se radi o obligaciono-pravnom odnosu", naveo je, između ostalog, Savić.

Galerija

Bonus video: