Kuznjecov dao ostavku, ostali otišli u Moskvu na konsultacije

Konstantna je prijetnja da OTP i ruska VTB banka vrlo brzo naplate od poreskih obveznika još 100 miliona eura po osnovu kredita aluminijumske kompanije
145 pregleda 25 komentar(a)
Ažurirano: 20.10.2012. 19:25h

Predsjednik Odbora direktora Kombinata aluminijuma Aleksej Kuznjecov podnio je ostavku i ubrzo će formalno napustiti KAP, saznaju "Vijesti" nezvanično iz nekoliko izvora.

Prava gužva u KAP-u, po svoj prilici, tek predstoji jer su, prema informacijama „Vijesti“, dva glavna čovjeka ruskog CEAC Holdings limiteda, koji rukovode aluminijumskom kompanijom, izvršni direktor Jurij Moisejev i finansijski direktor Dmitrij Potrubač otišli u Moskvu zbog konsultacija o daljim potezima u kompaniji.

Odlazak u Rusiju dva glavna čovjeka CEAC-a i velika neizvjesnost u Kombinatu možda najbolje pokazuju da CEAC Holdings limited, tajkuna Olega Deripaske, još nije postigao finalan dogovor sa potencijalnim investitorima iz Turske ili Njemačke o prepuštanju akcija KAP-a, što bi bila samo uvertira novih investitora za partnerstvo sa državom u Kombinatu i nikšićkim Rudnicima boksita.

I predsjednik Sindikata aluminijuma Rade Krivokapić je kazao “Vijestima” da je dobio informaciju da je predsjednik borda Aleksej Kuznjecov podnio ostavku.

TV Vijesti, Ana Manojlović

Posljednje dvije godine Vlada i CEAC dijele većinsko vlasništvo u KAP-u i Boksitima, ali to partnerstvo nije za sada imalo rezultate, već su se problemi samo usložnjavali.

Neposlušni ruski menadžment nije na vrijeme ni izmirivao obaveze prema kreditorima KAP-a, tako da je Dojče banka u prvoj polovini ove godine naplatila od Vlade 23,4 miliona eura kredita KAP-a, koji je bio pokriven državnim garancijama, a konstantna je prijetnja da OTP i ruska VTB banka vrlo brzo naplate od poreskih obveznika još 100 miliona eura po osnovu kredita aluminijumske kompanije.

Mađarski bankari su otplatu dijela svojih potraživanja u ukupnom iznosu od oko 40 miliona eura odložili do kraja ovog mjeseca.

"Nepoznati su planovi kolika će biti buduća proizvodnja u KAP-u, da li 55.000 tona na godišnjem nivou, koliko je sada, ili iznad kapaciteta do 120.000 tona, kolika je bila nekad. Tek kada to budemo saznali, znaćemo ima li viška radnika u KAP-u ili ne. Nedostaje, znači, konkretan plan. Ne treba nam, napominjemo, investitor koji je proizvodnju od 120.000 tona godišnje i 3.000 zaposlenih, poslije šest godina, prepolovio i samo za sebe izvlačio korist. Takvi investitori nam ne trebaju", zaključio je Krivokapić.

On je naveo da su predsjedniku Skupštine Crne Gore i poslaničkim klubovima poslali zahtjev da se ponovo ozakoni prijevremeno penzionisanje radnika ove kompanije sa benificiranim radnim stažom, kakav je slučaj bio svojevremeno u periodu od svega tri mjeseca.

"Ranije je bila ozakonjena odredba da radnik može sa 20 godina radnog staža sa beneficiranim stažom (ukupno 30 godina) steći pravo na prijevremenu penziju. Očekujemo da će novi saziv Skupštine odlučivati o tome. Ono što najviše zabrinjava zaposlene i Sindikat je što nema konkretnog plana od postojećih akcionara, kakvo je njihovo viđenje budućeg rada KAP-a", istakao je Krivokapić.

Rizik aktiviranja garancija od 100 miliona

Iz Ministarstva finansija su saopštili "Vijestima" da "rizik aktiviranja ukupnih garancija postoji od momenta neispunjenja obaveza Kombinata aluminijuma prema kreditorima".

"Ministarstvo finansija je kroz kontinuiranu komunikaciju sa kreditorima uspjelo da odloži aktiviranje garancija od strane OTP i VTB banke. Od sudbine KAP-a i opredjeljenja kreditora dominantno zavisi način regulisanja obaveze. Naš zadatak koji ispunjavamo jeste da smanjimo rizik aktiviranja garancije i da kroz pregovore umanjimo i amortizujemo eventualni fiskalni trošak za poreske obveznike“, objasnili su iz ovog vladinog resora.

Na pitanje „Vijesti“ da li će predlogom budžeta za 2013. biti predviđene nove subvencije za KAP, iz Ministarstva finansija su odgovorili da nacrtom zakona o budžetu za 2013. nijesu predviđene nove subvencije za Kombinat.

Galerija

Bonus video: