Vlasnik barske Marine u stečaju

Marina Bar će biti oslobođena koncesione naknade za 2012. u iznosu od 125.782 eura, a za period trajanja koncesije ona će biti smanjena za 11 odsto
81 pregleda 0 komentar(a)
Marina bar, Foto: Anto Baković
Marina bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 19.10.2012. 18:52h

Partner u privatizaciji Marine Bar AS Latvijas Krajbanka je od ljetos u stečaju, a Vlada je usvojila zaključak kojim se njegove akcije u barskoj kompaniji ne mogu prenijeti na nekog stečajnog povjerioca bez njenog odobrenja.

Za praćenje tog postupka zadužena je zaštitnik imovinsko- pravnih interesa države Mirjana Milić.

U Izvještaju Vlade se navodi je kupoprodajni ugovor za 54,3 odsto akcija Marine Bar zaključen 29. decembra 2009. godine sa konzorcijumom kupaca Multikapital iz Rige u kojem su AS Latvijas Krajbanka i kompanija SIA Multikapitals, ali da vlasništvo nije dato bezuslovno već je povezano sa izvršenjem investicionog plana i primjenom ugovora o koncesiji.

Iz Vlade navode da prije stečaja nije izvršeno pravno definisanje ovih ugovora i da je u kupoprodajnom ugovoru navedeno da se prije prenosa akcija, u cilju namirenja povjerioca, mora zatražiti i saglasnost prodavca.

Konstatovano je da je u ugovoru o koncesiji napravljena greška zbog čega su u dogovoru sa upravom Marine odlučili da dio marine koji je koristila Mornarica Crne Gore izuzmu iz koncesione lokacije.

Zbog toga će Marina biti oslobođena plaćanja fiksnog dijela koncesione naknade za 2012. godinu, u iznosu od 125.782 eura, za period trajanja koncesije naknada će biti smanjena za 11 odsto što će biti definisano aneksom ugovora.

Multikapital je postao kupac 54 odsto akcija Vlade i fondova iako je ponudio duplo manje novca od nominalne vrijednosti i nije imao iskustva poslovima sa marinama. Za paket akcija je plaćeno 2,2 miliona eura ili 2,66 eura po dionici, iako je nominalna vrijednost bila 5,79 eura.

Kupac je bio u obavezi da investira 12,2 miliona eura za pet godina od usvajanja prostornog plana, ali je studija za tu lokaciju još u izradi.

Bonus video: