"Da Tarzan ima žuljeve, znao bi kako nam je"

Poljoprivrednici nijesu zadovoljni ni visinom odštete koju su dobili zbog elementarnih nepogoda
10 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2012. 07:52h

Većina poljoprivrednika iz Zete i Malesije uveliko se priprema za jesenju sjetvu raži, pšenice i ječma, nadajući se da će zaraditi više nego ljetos od prodaje povrća.

Proizvođač iz Sukuruća Marko Camaj se nakon, kako kaže, propale ljetnje sezone, preusmjerio na sjetvu četiri hektara raži, ali se, poučen lošim iskustvom, ni u taj posao ne upušta sa mnogo optimizma.

“Prošle godine sam pšenicu prodao po 21 cent po kilogramu vlasniku jednog mlina. Bila je prvoklasnog kvaliteta, a on je, naravno, bio zadovoljan , jer je uzeo gotovo za džabe”, kazao je Camaj.

Od dosadašnjih obećanja ministra poljoprivrede Tarzana Miloševića, koji ga “do sada nikada nije obišao”, nikada nije imao koristi i zato u njega nema povjerenja.

“Da je ministar seljak, da ima žuljeve na rukama i da nas obilazi kad treba, imao bi duše da kaže: 'Ovim ljudima treba pomoći'. Ovako, moramo da igramo kako oni sviraju”, istakao je Camaj.

On ima dva plastenika od po 560 hektara, koji će, kako je rekao, ove jeseni ostati prazni, jer zbog razočaranja u ljetnju poljoprivrednu sezonu nije htio ništa da uzgaja.

“Ljetos sam proizveo krompir, ali je prodaja bila loša... Prodavao sam i paprike i paradajz, ali me je sve to uvelo u čisti minus. Sada duvan mogu da prodam po dva eura i deset centi, ali po tako niskoj cijeni neću da prodajem”, kazao je Camaj.

Poljoprivrednik Zef Dedvukaj će ove jeseni zasijati oko šest hektara pšenice, od koje puno očekuje, jer je dosta i uložio.

“Oko 1.500 kila sjemena pšenice platio sam 600 eura”, kazao je Dedvukaj.

Predstavnik poljoprivrednih proizvođača Zete Mladen Aligrudić istakao je da zetski poljoprivrednici koriste sunčane jesenje dane da zasiju ječam i slične poljoprivredne kulture.

“Onima, koji se time neće baviti, predstoji jesenje oranje. U plastenicima još ima paprike, spanaća, blitve, dok poneki proizvođač na otvorenom ima kupus, kelj, brokoli i patlidžan”, kazao je Aligrudić.

On smatra da su cijene proizvoda, pogotovo paprike i paradajza, ove sezone bile odlične i da još ima mjesta za napredak u poljoprivredi, ukoliko Agrobudžet bude donesen na vrijeme.

Zetski proizvođači su, kako je rekao, ove jeseni veoma zainteresovani i za nabavku loznih kalemova iz “Plantaža”, koje kupuju da bi proširili svoje vinograde.

Odšteta 16,80 umjesto 600 eura

Poljoprivrednici nijesu zadovoljni ni visinom odštete koju su dobili zbog elementarnih nepogoda i bolesti koje su, tvrde, desetkovale rod. Camaj tvrdi da je za uništenu salatu u zimskom periodu dobio svega 16,80 eura odštetu, umjesto obećanih 600.

“To je nevjerovatno. Od te salate sam mogao da zaradim preko 4.000 eura”, kazao je Camaj. Ni njegov komšija Dedvukaj nije zadovoljan visinom odštete, jer je za hektar krompira, uništenog od bolesti “crna noga”, dobio samo 590 eura. “Očekivao sam da će mi uplatiti 30 odsto od ukupne štete, ali od toga nije bilo ništa. Ipak, nadam se da će nam dati i preostali dio, jer je Milošević tako obećao”, kazao je Dedvukaj.

Galerija

Bonus video: