Vektra Jakić izašla iz stečaja

Za uvođenje plana glasale su četiri formirane klase povjerilaca, dok je OTP banka bila protiv
89 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 17.10.2012. 16:33h

Povjerioci kompanije Vektra Jakić iz Pljevalja usvojili su plan reorganizacije koji je podnio vlasnik te firme Dragan Brković. Time će biti obustavljen stečaj koji je u toj firmi uveden zbog duga od 73,65 miliona eura.

Za uvođenje plana glasale su četiri formirane klase povjerilaca, dok je OTP banka bila protiv.

Na tu odluku postoji mogućnost žalbe Apelacionom sudu, a plan reorganizacije trebalo bi da počne da se primjenjuje od 1. januara.

Prije glasanja o planu reorganizacije, predsjednik Privrednog suda Muzafer Hadžajlić odbio je zahtijev za izuzeće sudije Zorana Ašanina, koji je podnio punomoćnik OTP banke Filip Jovović “iz razloga pristrasnosti prema stečajnom dužniku”.

OTP banci je priznato potraživanje od 53 miliona eura. Većinskom vlasniku fabrike, kompaniji Vektra Montenegro, priznato je potraživanje od 75.578.118,63 eura iako se to odnosi na kredit OTP banke.

Prema drugoj i trećoj klasi povjerilaca, odnosno prvom i drugom isplatnom redu, predviđena je cjelokupna isplata prijavljenih potraživanja prije implementacije plana reorganizacije, te je sud konstatovao da su druga i treća klasa povjerilaca glasali za predloženi plan reorganizacije.

Zanimljivo je da Vektra Jakić traži da joj im se omogući i sječa iz opožarenih odjeljenja, ali da te količine ne uključuju u redovnu doznaku

Prisutni na raspravi, punomoćnik povjerioca Uprave za šume, čije potraživanje iznosi 1.186.089,38 eura, glasao je protiv plana reorganizacije, kao i punomoćnik povjerioca Opštine Pljevlja, čije je potraživanje osporeno, a u cilju glasanja utvrđena je osnovanost potraživanja u visini 49.130,72 eura.

Protiv predloženog plana reorganizacije glasao je povjerilac CKB sa potraživanjem 8.934,35 eura, kao i povjerioci Mile Milićević i ostali čija su potraživanja 15.293,15 eura. O planu reorganizacije nijesu se izjasnili povjerioci čija ukupna potraživanja iznose 227.069,68 eura, a što je sud ocijenio da su glasali protiv plana reorganizacije.

Za plan reorganizacije iz četvrte klase glasali su povjerioci čija potraživanja iznose 2.486.262,20, a protiv su bili povjerioci sa potraživanjima 1.772.909,64 eura, te je sud konstatovao da je ta klasa za plan reorganizacije.

Hoće i sječu šume iz opožarenih odjeljenja

U planu reorganizacije Vektra Jakić traži produženje koncesionog ugovora za pet godina, odnosno da se toj kompaniji šume daju na upravljanje do 2041. godine. Traži da se koncesije plaćaju u šest jednakih mjesečnih rata, na prosječenim iskorišćenim bruto količinama drvne mase, kao i da se struktura četinara i lišćara daje u odnosu 80 prema 20.

Zatraženo je da se ubuduće „zbog preciznosti“ za mjerenje i obračun zapremine drva koja se otremaju iz šume umjesto klupe, kao što se do sada radilo, koristi skener sortirnice trupaca Vektre Jakić i da se na osnovu toga obračunavaju obaveze prema Upravi za šume i izvođačima radova.

Nalaženje strateškog partnera je najznačajnija mjera koja očekuje dužnika i ona je “veoma realna u toku 2013, odnosno 2014. godine”

Traže čak da im se trošak izrade projekata i izgradnja novih šumskih puteva i rekonstrukcija postojećih odbije od koncesione naknade. Vektra tvrdi da će potraživanja iz prvog platnog reda, među kojima su i dugovanja zaposlenima, biti izmirena do sredine decembra ove godine.

Međutim, u tabeli gdje je navedeno vrijeme i dinamika isplate potraživanja navedeno je da će se prvi isplatni red isplatiti do 30. juna naredne godine u ukupnom iznosu od 527.000 eura.

Obaveze prema Vektri Montenegro, koja je stopostotni vlasnik Vektre Jakić, u iznosu od 75,5 miliona eura, biće izmirene u roku od 30 godina, sa grejs periodom od 18 mjeseci i oprostom duga od 50 odsto. Nalaženje strateškog partnera je najznačajnija mjera koja očekuje dužnika i ona je “veoma realna u toku 2013, odnosno 2014. godine”.

Galerija

Bonus video: