Ročište za stečaja u Vektra aviejšn odloženo za 9. novembar

Kompanija OTP faktoring podnijela je Privrednom sudu zahtjev za uvođenje stečaja u više preduzeća u vlasništvu Brkovića, zbog duga od skoro 100 miliona eura
6 komentar(a)
Dragan Brković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragan Brković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.10.2012. 12:15h

Ročište za uvođenje stečaja u kompaniju Vektra aviejšn, na zahtjev Crnogorske komercijalne banke (CKB) i OTP faktoringa, odloženo je za 9. novembar.

Odlaganje ročišta za uvođenje stečaja u kompaniju biznismena Dragana Brkovića, tražio je advokat Vektre aviejšn, Ranko Grbavac radi postizanja dogovora između dvije strane.

"Nesporna je činjenica da su pregovori vođeni između dvije strane i da su u fazi nastavka za postizanje dogovora za izmirenje cjelokupnih obaveza kompanije Vektra Montenegro i kćerki kompanija prema CKB i OTP banci", rekao je Grbavac.

On je predložio da se dozvoli rok kako bi se sporni odnosi riješili mirnim putem.

Advokat CKB, Senja Radović ostala je pri podnijetom predlogu za pokretanje stečaja i onome što je rečeno na prethodnim ročištima.

Ona se nije protivila odlaganju ročišta i smatra da je potreban određeni rok da bi se pribavili spisi predmeta radi tačnijeg uvida.

Sudija Ivan Kovačević je naveo da će Sud od Centralne banke (CBCG) pribaviti podatke o stanju na računu dužnika, a tiču se iznosa duga kompanije i broja dana njegove blokade.

Prema posljednjem spisku preduzeća sa blokiranim računima, koji je objavila CBCG, Vektra aviejšn duguje 1,34 miliona eura, a njen račun je blokiran skoro pola godine.

Kompanija OTP faktoring, koja se bavi otkupom potraživanja i loših kredita kod CKB, podnijela je krajem novembra Privrednom sudu zahtjev za uvođenje stečaja u više preduzeća u vlasništvu Brkovića, zbog duga od skoro 100 miliona eura.

Uvođenje stečaja je traženo i za kompanije Vektra Boka, Horajzon Lodžistik /Horizon Logistic/ i Vektra investments.

Ročište za uvođenje stečaja u kompaniju Vektra Montenegro, održano u četvrtak, odloženo je za 2. novembar, kako bi se stečajni povjerilac konsultovao u vezi sa postupkom medijacije između dvije strane. Privredni sud je 27. marta uveo stečaj u tu Brkovićevu kompaniju, ali je Apelacioni sud mjesec kasnije poništio to rješenje.

Ročište za uvođenje stečaja u kompaniju Vektra Boka, na zahtjev OTP faktoringa, nedavno je ponovo odloženo na zahtjev njenih advokata, zbog eventualnog mirnog rješavanja spora. Novo ročište za to preduzeće zakazano je za 30. oktobar.

Privredni sud u Bijelom Polju uveo je krajem maja stečaj u Vektru Jakić, takođe na zahtjev OTP banke. Stečaj je uveden zbog neizmirivanja kredita od 73,6 miliona eura, koji je banka odobrila Vektri Montenegro, a gdje je Vektra Jakić bila žirant.

Stečaj je krajem jula uveden i u Horajzon Lodžistik, zbog duga od 2,56 miliona eura i kompaniju Vektra voda, koja duguje 3,25 miliona eura.

Bonus video: