POTPISAN UGOVOR

Crna Gora se zadužila još 70 miliona eura

Kamatna stopa po kojoj će novac biti plasiran kretaće se između 2,5 i 3,5 odsto na godišnjem nivou
85 pregleda 26 komentar(a)
Milorad Katnić, Foto: Savo Prelević
Milorad Katnić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.10.2012. 13:11h

Predstavnici Vlade i Evropske investicione banke potpisali su kreditni aranžman za podršku malim i srednjim preduzećima u ukupnom iznosu od 50 miliona eura, a novac će se plasirati u dvije tranše od po 25 miliona.

Osim tih 50 miliona koja će se plasirati posredstvom Investiciono-razvojnog Fonda (IRF), Vlada se obavezala da u naredne četiri godine preko IRF-a investira dodatnih 50 miliona. Kredit je odobren na period od osam godina sa grejs periodom od dvije godine.

Kamatna stopa po kojoj će novac biti plasiran kretaće se između 2,5 i 3,5 odsto na godišnjem nivou što će Fondu omogućiti da krajnjim korisnicima obezbijedi veoma konkurentnu kamatnu stopu, poveća ročnost kredita do 10 godina i uveća maksimalni iznos kredita sa sadašnjih pola miliona na milion eura.

Ugovore u ime Vlade su potpisali ministri finansija i turizma i održivog razvoja Milorad Katnić i Predrag Sekulić

Sa EIB-om je potpisana i tri ugovora i to za projekat Hitne mjere za prevenciju i sanaciju posljedica od poplava, Rekonstrukcija sistema za vodosnabdijevanje Cetinja i Izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda u Pljevljima.

Tim ugovorom biće obezbijeđeno 20 miliona eura, na rok otplate od 30 godina i na četiri godine grejs perioda.

Kamatna stopa će iznositi do četiri odsto zavisno od vremena povlačenja. Sredstva u iznosu od deset miliona eura biće iskorišćena za sanaciju šteta, dok će ostatak biti namijenjen za sprovođenje aktivnosti koji će spriječiti mogućnost novih poplava, prenosi Mina business.

Ugovore u ime Vlade su potpisali ministri finansija i turizma i održivog razvoja Milorad Katnić i Predrag Sekulić i izvršni direktor IRF-a Predrag Poček, a u ime EIB Dominik Kurdin.

Preporučujemo za Vas