Kolaps budvanskih firmi: Dugovi muče Maroviće, Mićunovića i Lazovića

Poražavajući podaci još jednom su na vidjelo izbacili posljedice finansijskog kolapsa koji još Budvom
379 pregleda 43 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2012. 16:38h

Od 389 miliona eura, koliko prema posljednjim podacima Centralne banke iznosi nelikvidnost privrede, više od 76 miliona eura su neizmirene obaveze brojnih firmi koje posluju na teritoriji Budve.

Poražavajući podaci još jednom su na vidjelo izbacili posljedice finansijskog kolapsa koji još vlada metropolom turizma. Na spisku su i firme koje su u vlasništvu porodice potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića i njemu bliske rodbine, saradnika i prijatelja.

Među biznismenima koji nijesu dobro izučili posao u turizmu nalazi se Miloš Marović, sin potpredjednika DPS-a čija je firma El-mar 552 dana u blokadi zbog duga od 92.296 eura. I u firmi M+Group brata od strica Svetozara Marovića, Radenka Marovića stanje je kritično.

Krajem marta pokrenut je stečajni postupak, a preduzeće je u blokadi 1.627 dana ili četiri i po godine zbog duga od 253.595 eura. Blokirana je i firma bratanića kontroverznog biznismena Branislava Mićunovića, Predraga Mićunovića MC Marina, koja gazduje elitnom marinom uz bedeme Staroga grada.

Firma je blokirana posljednja dva mjeseca zbog duga od 52.510 eura.

Ni lider budvanskog DPS-a Boro Lazović ne može se pohvaliti poslovanjem svoje firme Mogren trade, koja je blokirana na 29.925 eura 629 dana. Njegova firma je zakupac kupališta ispod hotela Splendid na kome ima plažni bar Lumbrelu.

I Subotić je među njima

I firma San investments, kontroverznog srpskog biznismena Stanka Subotića, koja gazduje sa 37.000 kvadrata na ostrvu Sveti Nikola, u blokadi je zbog duga od 199.378 eura i to 1.370 dana.

Projekat “Zavala” osim što je doveo do hapšenja čelnih ljudi Opštine Budva, skupo je koštao sve one koji su se latili posla na tom rtu koji dijeli Budvu i Bečiće. Sa najvećim blokiranim računom i dalje Zavala invest zbog duga od 33,28 miliona eura i to na 1.125 dana. U blokadi 162 dana je i povezana firma Slav laif zbog 4,1 milion eura.

Blokirana je 550 dana i firma Montenegro volley ball, koja je preimenovana prije pet godina u Mon invest, zbog duga od 1,05 miliona. Firma koju je osnovao Dragan Sekulić, a čiji je u početku partner bio Svetozar Marović, prodala je za 20 miliona zemlju na Zavali ruskom Miraksu.

I firma Astra Montenegro trade, koja se bavila prodajom vila na Zavali, a čiji je direktor Slavko Miljković je u blokadi 1.133 dana zbog duga od 1,7 miliona.

Iako je uspjela da za proteklih mjesec prepolovi blokadu, račun Opštine Budva je i dalje “zamrznut” zbog duga od 2,1 milion. Nakon punih 952 dana Opština je vratila gotovo 20 milion eura duga.

Blokirani su i računi opštinskih preduzeća Grad teatar, Sportsko rekreativni centar i Muzeji, galerija i biblioteka. U blokadi je 819 dana i opštinska firma koja gazduje postrojenjem za desalinizaciju na rtu Zavala, Mediteran WTE zbog 137.193 eura.

I firma koja je bila angažovana na ovom postrojenju WTE desalinizacija morske vode je u blokadi 572 dana zbog duga od 192.910 eura. Tri godine je blokiran račun i odbojkaškog kluba “Budvanska rivijera” čiji je sportski direktor Miloš Marović, zbog 45.670 eura.

Među privih 10 firmi sa najvećom blokadom nalazi se Slobssarcok sa dugom od 7,9 milion eura i blokadom od 845 dana. Firma koju su osnovali Slobodan Šaranović i Ognjen Pavićević u svome vlansištvu ima zemljišni kompleks od 11.000 kvadrata u Bečićima na kome je izgrađen stambena zgrada od 872 kvadrata, a na koju je upisana hipoteka Prve banke u iznosu od 6,5 milion eura.

Blokiran i račun Meše Kolarevića

Obje firme budvanskog hotelijera Blaža Dedića, koji gazduje luksuznim “Mediteranom”, Maestralinžinjering i Maestraltours su u blokadi. Prva na iznos od 6,05 miliona već 1.410 dana, a druga 977 dana sa dugom od 3,7 miliona.

I kompanija Montepranzo čiji je osnivač budvanski biznismen Milan Mrvaljević, koji u zakupu drži hotel “Mogren” ima blokiran račun na iznos od 1,1 miliona eura i to 411 dana.

U Blokadi je i firma podgoričkog bizsnimena Predraga Božovića MCC inžinjering na 3,2 miliona eura, proteklih 859 dana. Firma je gradila kompleks luksuznih zgrada iza autobuske stanice u centru Budve.

Blokirana je firma Lugovi Vlada Markovića, koja se bavila nekretninama i to 1.265 dana zbog 1,4 miliona, kao i Orbis Slobodana Vujovića, koja gazduje gradskom pekarom, zbog miliona eura i to već 1.133 dana.

U blokadi je i firma “14. septembar” Meše Kolarevića, bivšeg zeta lidera DPS-a Mila Đukanovića, koja je u Budvi u saradnji sa Opštinom gradila stanove solidarnosti

Firma Akva park, koja je vodila projekat izgradnje vodenog grada na brdu Topliš umjesto kojeg je izgrađena diskoteka Top Hill, u blokadi je zbog 515.000 eura proteklih 1.194 dana.

Firmu je osnovala kompanija Numerico trading limited, koja je trenutno pod istragom specijalnog tužioca za organizovani kriminal zbog kreditnih zaduženja, koje je potom Opština preuzela da vraća.

I firma Mediteran impex biznismena Radovana Tanackova u blokadi je 1.285 dana zbog 153.114 eura. Tanackov je državljanin Srbije, a postao je poznat prije pola godine kada je izručen Crnoj Gori iz Njemačke, gdje je u Berlinu uhapšen po međunarodnoj Interpolovoj potjernici zbog zatvorske kazne od dvije godine i devet mjeseci na koju je osuđen presudom Osnovnog suda u Kotoru zbog prevare.

To što im kompanija Adritic properties ne plaća redovno zakup za hotel Kraljičinu plažu, odrazilo se i na poslovanje HTP Miločer čiji je račun blokiran zbog 443.000 eura proteklih 944 dana.

U blokadi je i firma “14. septembar” Meše Kolarevića, bivšeg zeta lidera DPS-a Mila Đukanovića, koja je u Budvi u saradnji sa Opštinom gradila stanove solidarnosti.

U minusu i firma bivše Marovićeve savjetnice

Blokiran je i račun firma God lokejšn propertis zbog 668.184 eura i to proteklih 1.484 dana. Firma koju zastupa Olivera Ilinčić, nekadašnja savjetnica u kabinetu Svetozara Marovića iz perioda dok je bio šef državne zajednice SCG, u svome vlasništvu ima 76.359 kvadrata na lokalitetu Velje ploče u zaleđu Budve.

Upravo kupoprodajna transakcija, realizovana prije četiri godine , dovela je do sudskog spora teškog 11 milion eura. Ilinčić je podnijela tužbu Osnovnom sudu u Kotoru za raskid kupoprodajnog ugovora za zemlišnji kompleks.

Madona i Rolingstonsi ih sahranili

U blokadi je i firma TOB CO, koju je osnovala Turistička organizacije Budve, i to zbog 918.607 eura gotovo 1.020 dana.

Firma je inače bila zadužena za organizovanje velikih muzičkih dešavanja, festivala i ostalih kulturno zabavnih manifestacija, poput gostovanja muzičke ikone Madone. I jedan od partnera te firme beogradski menadžer Raka Marić, čovjek koji je na Jaz doveo poznate rok legende Rolingstonse, a potom i Lenija Kravica, potpuno je obespario.

Njegova kompanija Music star Montenegro, koja je bila angažovana između ostalog i za muzička dešavanja na Jazu, u blokadi je na iznos od 596.453 eura i to već 1.419 dana.

Galerija

Bonus video: