Uprava Toščelika najavila veće plate narednog mjeseca

Prema tom obračunu zarade za 154 radnika biće uvećane za 30 odsto pa će njihova prosječna plata biti 344 eura
4 komentar(a)
Ažurirano: 08.10.2012. 11:53h

Novi obračun zarada radnicima nikšićke Željezare Toščelik, kako su saopštili iz poslovodstva te kompanije, počeće od 1. oktobra i o tome su obavijestili zaposlene.

Prema tom obračunu zarade za 154 radnika biće uvećane za 30 odsto pa će njihova prosječna plata biti 344 eura, dok će onima sa visokim primanjima plate biti umanjene za 18 odsto. Novi obračun, kako su kazali iz poslovodstva podrazumijeva i uvećanje za noćni rad od 50 odsto.

"Izmjene radnih mjesta, visina zarada, kao i izmjene u Aktu o sistematizaciji i dostavljanje ponuda zaposlenima iziskuju vrijeme, jer je u pitanju zahtjevan proces koji je u skladu sa Zakonom. Iako su radnici bili u štrajku sedam dana, mi smo pristali da im uplatimo i dnevnice za pomenute dane bez obzira što zakon jasno definše da radnicima u štrajku ne pripada nadoknada za rad, tako da je septembarska zarada isplaćena bez umanjenja”, navodi se u saopštenju.

Sindikat je za 12. oktobar najavio protest ispred zgrade predsjednika države koji se, kako tvrde, pridružio medijskoj harangi protiv njih, a i kako bi iskazali nezadovoljstvo što im zarade nijesu povećena ovog mjeseca, kako su se nadali.

Iz poslovodstva ističu da zaposleni imaju mogućnost izbora “koji će im biti predočeni u Aneksu Osnovnog Ugovora o radu”, a visina zarada zavisiće od perioda investicija, povećanja proizvodnje i njihovog učinka.

Prema predsjedniku Sindikata Janku Vučiniću taj izbor se svodi na prihvatanje socijalnog programa prema kome se visine otpremnina kreću od 6.000 do 25.000 eura i koji je, bez mogućnosti penzionisanja, za radnike neprihvatljiv, ili da rade “za plate od kojih ne mogu živjeti”.

Za sada se za odlazak prijavilo nešto oko 20 radnika radnika a Sindikat očekuje da će ih do 15. oktobra, do kada prijavljivanje traje, biti 30-ak. Razlog zbog koga su se radnici prijavili da napuste preduzeće, kako su kazali iz Sindikata, je nesigurnost za posao, strah da se fabrika ne zatvori ali i male zarade.

"Želimo da naglasimo da Janko Vučinić, kao bivši zaposleni nastavlja da daje izjave u vezi sa dešavanjima u kompaniji Tosčelik. S obzirom na to da mu je izrečena mjera prestanka radnog odnosa on ne može biti predstavnik zaposlenih u Tosčeliku, već pregovore vodimo sa legitimnim predstavnicima zaposlenih", ističu iz uprave.

Vučiniću je nakon sprovedenog disciplinskog postupka prestao radni odnos zbog navodnog nasilničkog ponašanja prema upravnici Kontiliva Aleksandri Jošanović.

On je više puta isticao da će ostati na mjesto predsjednika Sindikata sve dok to radnici, a ne uprava, budu tražili od njega. Iz uprave su ponovili da su preuzimanjem imovine bivše Željezare, zaposlili više radnika nego što im je bilo potrebno na samom početku, jer “planiraju da izvršimo sve investicije neophodne za početak održive proizvodnje”.

Galerija

Bonus video: