"Morsko dobro" najavljuje investicije: U obalu ulažu 4,3 miliona

Tender za revitalizaciju pješčanih dina na Velikoj plaži trebalo bi uskoro da bude raspisan, naveo je direktor "Morskog dobra" Rajko Barović
173 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.10.2012. 09:07h

Ako je suditi prema investicionom planu, Javno preduzeće "Morsko dobro" očekuje intenzivan zimski period, tokom koga će više od četiri miliona eura biti uloženo u razne poduhvate duž crnogorske obale.

Kraj turističke sezone, kako navodi direktor JP "Morsko dobro" Rajko Barović, za njih znači početak intenzivnije realizacije poslova, prema planu korišćenja sredstava.

"Riječ je o godišnjem planu kojim se utvrđuju prioritetni poslovi na uređenju, izgradnji, zaštiti i očuvanju morskog dobra. Plan se priprema u dogovoru sa lokalnim samoupravama, uz uvažavanje iskazanih prioriteta i potreba građana i turista. Zakonom o morskom dobru precizno je definisano da se prihod JP 'Morsko dobro' u cjelini ostvaruje iz naknade za korišćenje zone kojom gazduje. Prihod se koristi za zaštitu, uređenje i unapređenje morskog dobra, te za izgradnju infrastrukturnih objekata za potrebe morskog dobra. Drugi bitan faktor koji određuje navedeni plan je početak primjene člana 28 Zakona o finansiranju lokalne samouprave kojim je uređeno da se opštinama usmjerava 20 odsto prihoda od naknade za korišćenje morskog dobra, ostvarenog na teritoriji tog grada, počev od 1. januara 2012", kazao je Barović za “Vijesti”.

On je naveo da je ovogodišnji prihod “Morskog dobra” planiran u visini od 5,4 miliona eura.

Nakon odluke Upravnog suda, dodao je on, u opštini Kotor će nastaviti radove na konačnom završetku treće faze uređenja obale u Dobroti

"U Herceg Novom je u potpunosti saniran kameni most na tvrđavi 'Citadela', rekonstruisan je i popravljen u nevremenu srušeni dio obale u Kamenarima i kompletno je završena još jedna faza uređenja i popločavanja dijela Šetališta pet Danica u dužini od 380 metara. U Tivtu je otpočeto uređenje i sanacija zaštićenog rezervata prirode Solila i sanirano pristanište kod jedriličarskog kluba 'Delfin'. U Budvi je hortikulturno 'osvježen' stari gradski park i uređeno i popravljeno šetalište uz bečićku plažu. U Ulcinju je postavljena ograda oko lučice Kacema, hortikulturno je revitalizovan dio borove šume i izgrađena nova vodovodna instalacija za potrebe plaže Valdanos, u dužini od 1.300 metara. Plažu Valdanos smo uoči sezone uredili i opremljenu je stavili u funkciju građana i turista”, podsjetio je Barović.

Najvažnija investicija u opštini Herceg Novi, koju će “Morsko dobro” u saradnji sa Opštinom otpočeti tokom godine, predstavlja popločavanje i uređenje centralnog dijela Šetališta pet Danica

“U Ulcinju je u toku popravka i adaptacija valobrana na izgrađenoj lučici 'Kacema', sređivanje prostora na lokalitetu mandraća na Maloj plaži, a slijedi sadnja novih borova u okviru projekta revitalizacije borove šume. Uskoro će biti objavljen tender za revitalizaciju pješčanih dina na Velikoj plaži. Završen je projekat za izradu parapetnog zida uz ivicu puta u borovoj šumi i u toku je izrada projektne dokumentacije za uređenje Velike i Male skele. Opština u Baru radi na završnoj fazi parternog uređenja plaže Žukotrlica - šetališta i zelenog pojasa, u okviru kojih je predviđena izgradnja triju plažnih objekata u zaleđu kupališta".

Ulcinj

"Opština je preuzela obavezu i odgovornost da obezbijedi realizaciju projekta parternog uređenja šetališta i zelenog pojasa, a JP je obezbijedilo sredstva koje je, saglasno planu, prenijelo Opštini za ovu namjenu. Otpočela je i izgradnja betonskog parapetnog zida u dužini od 400 metara u Čanju, što predstavlja prvu fazu kompletnog uređenja plaže i neposredne okoline. Opština Bar je preuzela i obavezu da izradi projekat uređenja trga u Sutomoru, pribavi građevinsku dozvolu i organizuje poslove na realizaciji projekta, a 'Morsko dobro' je i za taj posao obezbijedilo sredstva. U toku je tender za izbor izvođača za oblaganje kamenom prošle godine izgrađenog parapetnog zida uz istočni kraj plaže u Sutomoru”, naveo je Barović.

Nakon odluke Upravnog suda, dodao je on, u opštini Kotor će nastaviti radove na konačnom završetku treće faze uređenja obale u Dobroti, od „Plagenata“ do Instituta za biologiju mora.

Najveće investicije tokom ove i naredne godine “Morsko dobro” očekuje u Tivtu

Najvažnija investicija u opštini Herceg Novi, koju će “Morsko dobro” u saradnji sa Opštinom otpočeti tokom ove godine, istakao je Barović, predstavlja popločavanje i uređenje centralnog dijela Šetališta pet Danica, od plaže „Rafaelo“ do bivšeg hotela „Igalo“ u dužini od oko 320 metara.

“Završetkom ove dionice 'Morsko dobro' kompletiraće uređenje više od dva kilometra šetališta, od hotela 'Plaža' do 'Igala'”, rekao je Barović.

Zaštita Solila

Prvi čovjek “Morskog dobra” ističe da će obimni radovi biti izvedeni i u zoni kojom to preduzeće gazduje na području budvanske opštine

“Javno preduzeće je prenijelo Opštini Tivat sredstva za realizaciju prve faze uređenja gradske rive i pristaništa Pine, a Opština će ovih dana raspisati tender za izbor izvođača. Uskoro će biti nastavljeno uređenje zaštićenog lokaliteta Solila. Završen je i projekat uređenja obale na lokaciji 'Belane', gdje se planira izgradnja otvorenog ljetnjeg bazena sa pratećim sadržajima, kao i projekat sanacije pristaništa na Opatovu'”, kazao je Barović.

U toku je, dodao je on, izrada projekta za izgradnju pješačke staze sa uređenjem obale na “Ponti Seljanovo”.

Novi sjaj petrovačke rive

Prvi čovjek “Morskog dobra” ističe da će obimni radovi biti izvedeni i u zoni kojom to preduzeće gazduje na području budvanske opštine. “U opštini Budva počeli su radovi na završnoj fazi projekta uređenja obale u Petrovcu, koji obuhvataju popločavanje i parterno opremanje kompletne obalne zone u Petrovcu, površine od oko 15.000 kvadrata.

Posao vodi Opština Budva, a finansira se iz sredstava Opštine i našeg javnog preduzeća.

Nakon odluke Upravnog suda u sporu koji se vodi po postupku izbora izvođača radova u proceduri javnih nabavki za uređenje šetališta od Savičića potoka prema gradskoj luci, znaćemo kada bismo mogli otpočeti radove, a kompletna sredstva su već obezbijeđena”, kazao je Barović.

Galerija

Bonus video: