PDV u džep: Od šest kafića, lažne račune dijelili u pet

Kafić "Buda bar" kaznu je mogao da dobije kada je gostovala grupa "Kerber", pošto su gosti dobijali isključivo predračune. Gosti lokala te večeri, bili i Lukšić i Kavarić
210 pregleda 37 komentar(a)
Ažurirano: 07.10.2012. 17:17h

Izdavanje fiskalnih računa u lokalima u centru Podgorice, naročito u noćnim satima, je prava rijetkost što je potvrdila i kontrola Turističke inspekcije u petak veče kada je u samo jednom od šest obiđenih kafića utvrđeno da poštovan zakon.

“Vijesti” su zajedno sa šest inspektora Turističke inspekcije obilazile lokale u Bokeškoj ulici, Njegoševoj kao i u Bulevaru Stanka Dragojevića i utvrđeno je da kafići “Buda bar”, “Berlin”, “Magna”, “Ragina glava” i “Gavroche” nijesu gostima izdavali fiskalne račune već su im davali “predračune”, rukom pisane račune ili im jednostavno nijesu davali bilo kakav papir sa cijenom naručenog pića.

To je bila prva namjenska akcija Turističke inspekcije tog tipa. Inspektori nijesu imali problema sa vlasnicima kafića koji su sarađivali ali je, za svaki slučaj, ekipa policije bila pripravna za slučaj da dođe do incidenta.

Ranije se dešavalo da vlasnici lokala čak i šamaraju inspektore koji im traže fiskalni račun pa, kako je rekla glavna inspektorka Svetlana Šljivančanin, prije kontrola uvijek obavijeste policiju u kojem rejonu će biti.

“Urađeno je 12 nadzora u kojima je utvrđeno da se u pet lokala ne izdaju fiskalni računi. Inspektori su odgovornom licu izrekli novčanu kaznu u iznosu od 150 eura, a pravnom licu će se podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. Novčane kazne se kreću za pravna lica od 1.000 do 4.000 eura. Ako su u pitanju preduzetnici novčana kazna se kreće do 3.000 eura”, rekla je Šljivančanin.

Parče papira na kojem često piše “nalog za šank” sadrži naziv pića, njegovu cijenu, često i naznaku iznosa poreza na dodatu vrijednost od 17 odsto kao i vrijeme kada je taj “račun” odštampan

Ona smatra da je kazna od 150 eura, koja se najčešće izriče, mala i da ne motiviše vlasnike lokala da poštuju zakon. Zbog toga su inspektori u petak veče imali obavezu da pišu i prekršajne naloge.

Šljivančanin je rekla da je zadovoljna akcijom jer je i praksa da se nepravilnosti zateknu u “prvom talasu” kontrole jer čim inspektori uđu u prve kafiće, vlasnici ostalih to odmah saznaju i počnu da izdaju račune, kao što je bio slučaj i u petak, ili isprave neku drugu nepravilnost.

“Ovo je bila akcijska aktivnost i mi ćemo se u narednom periodu koncentrisati na neizdavanje fiskalnih računa jer je evidentno da ugostitelji ovu zakonsku odredbu ne poštuju. Sprovodićemo ih i u saradnji sa kolegama iz Uprave prihoda”, kazala je Šljivančanin.

U kafićima koje su obišli inspektori su od konobara tražili na uvid račune koji su se nalazili na stolovima gostiju, provjeravali da li su fiskalni, da li je na njima obračunato piće koje se zaista nalazi na stolovima, kao i da li su cijene koje su na računu identične onima koje se nalaze na cjenovnicima.

“Predsjednik Vlade je uredno dobio i platio fiskalni račun u navedenom ugostiteljskom objektu”

“Molim Vas da gazdi ne pišete kaznu zbog računa pisanog rukom, to je moja greška, a ne njegova”, kazala je inspektoru radnica u kafiću “Gavroche” u Bokeškoj ulici.

Inspektor je ipak završio posao zbog kojeg je došao, pregledao dokumentciju, napisao kazne i sačekao vlasnika da potpiše.

Nekim od vlasnika kafića iako nijesu nađene nepravilnosti nije bila prijatna posjeta inspekcije, koji su i u takvim slučajevima pravili zapisnik. Oni su se bunili ali ne povodom te kontrole nego generalno negodujući zbog rada inspekcija.

U nekim kafićima, kao što je bio slučaju u lokalu “Magna” u Njegoševoj, vlasnik je prvo pitao novinare o čemu je riječ i koja inspekcija kontroliše. On se nije mješao u posao konobaru sve dok inspektorka nije tražila dokumentaciju vezanu za kafić.

“Magna” je kontrolisana zbog toga što je dan ranije glavnoj turističkoj inspektorki umjesto fiskalnog donijet predračun, a do zakonom utvrđenog računa je mogla da dođe tek nakon prepirke sa konobarom.

Neizdavanjem fiskalnih računa se vrši utaja poreza, jer 17 odsto PDV-a gazde stavljaju u svoj džep umjesto u državnu kasu

Tokom inspekcijskog nadzora gosti u kontrolisanim lokalima nijesu uznemiravani, a u nekima od njih u kojima je bila veća gužva prisustvo inspektora se nije ni primjetilo.

U većini slučajeva građani i dalje ne znaju kako izgleda fiskalni račun. Oni najčešće dobijaju “predračune”, koji su nalik fiskalnom ali koji ne pogledaju detaljnije već se samo zadrže na konačnom iznosu koji treba da plate.

Parče papira na kojem često piše “nalog za šank” sadrži naziv pića, njegovu cijenu, često i naznaku iznosa poreza na dodatu vrijednost od 17 odsto kao i vrijeme kada je taj “račun” odštampan. Na nekima od njih postoji i ime lokala i konobara koji je usluživao goste.

Neizdavanjem fiskalnih računa se vrši utaja poreza, jer 17 odsto PDV-a gazde stavljaju u svoj džep umjesto u državnu kasu, a gosti, kao potrošači, su oštećeni jer ne znaju za šta izdvajaju novac i da li je cijena koju plaćaju ujedno i prava vrijednost onoga što su kupili.

Lukšić kazao da je dobio pravi račun, Kavarića častilo društvo

Poznati kafić “Buda bar”, koji je na listi “kažnjenih”, a u kojem se često odmaraju i zabavljaju ljudi iz političkog vrha Crne Gore, kaznu je mogao da dobije i u srijedu kada je u tom lokalu gostovala grupa “Kerber”.

Naime, tu noć je više stotina gostiju, koliko je tokom noći navratilo u “Buda bar”, dobijalo isključivo predračune ili su konobari jednostavno saopštavali koliko košta naručeno piće.

Gosti “Buda bara” bili su, između ostalih zvaničnika, i premijer Igor Lukšić i ministar ekonomije Vladimir Kavarić koje su “Vijesti” juče pitale da li su tu noć plaćali na osnovu računa ili predračuna i da li su na to obratili pažnju. “Predsjednik Vlade je uredno dobio i platio fiskalni račun u navedenom ugostiteljskom objektu”, saopšeno je iz Lukšićevog kabineta.

Račun iz Buda bara u srijedu veče

Kavarić ja kazao da nije vidio račun jer su plaćali prijatelji sa kojima je bio za stolom tako da ne može da da komentar. Po 17 odsto iznosa svakog računa treba da ide u državni budžet koji je ove godine na ivici funkcionisanja, zbog čega su i uvedene čuvene takse “euro po euro”.

Sa druge strane, ekipa “Vijesti” je tu noć dobila predračune, a na jednom od njih je obračunata i stavka koja je nazvana “muzički euro” koji je naplaćivan 75 centi.

Gosti o tome nijesu obavještavani, a Šljivančanin je objasnila “Vijestima” da se taj iznos najvjerovatnije naplaćivao na ime benda koji je nastupao ali da bi bilo u skladu sa zakonom moralo je da bude istaknuto u cjenovniku. Danima prije svirke iz “Buda bara” su obavještavali da je ulaz na koncert “Kerbera” slobodan.

Galerija

Bonus video: