Toščelik podijelio plate: Ništa od obećanih povećanja

Izvršni odbor Sindikata sinoć je do kasno imao sastanak, a šta će preduzeti zbog neispunjenog obećanja saopštiće danas
22 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2012. 10:09h

Iako je vlasnik nikšićke Željezare Toščelik obećao preraspodjelu sredstava i povećanje zarada to se, kako „Vijesti“ nezvanično saznaju, nije dogodilo.

Platne liste nikšićkih metalaca, koje su primili juče, nijesu bile „bogatije“ već na nivou onih od prošlog mjeseca, a do obećanog povećanja navodno treba da dođe tek narednog mjeseca.

Zbog toga je Izvršni odbor Sindikata sinoć do kasno imao sastanak, a o tome šta su odlučili saopštiće danas na konferenciji za novinare koja je zakazana u 13 časova ispred fabričke kapije.

Poslodavac je, kako su nedavno sindikalci izjavili nakon sastanka sa njim, obećao da će plata za 154 radnika biti povećana za 30 odsto, nakon čega bi ona u prosjeku iznosila oko 340 eura, dok će za 44 radnika, čiji prosjek zarade je 320 eura, primanja ostati na istom nivou. Za 68 zaposlenih, koji su imali visoke zarade, trebalo bi da budu umanjene za 18 odsto kako bi njihov prosjek bio oko 530 eura. Generalni direktor Tosčelika Sait Hatudoglu povišicu je najavio i na sastanku sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem.

Poslodavac je prihvatio i da zarade budu uvećane za noćni i prekovremeni rad, što je dijelimično jedino ispunjeno na novim platnim listama. Nije prihvaćeno da naknade imaju radnici u drugoj smjeni.

Zaposleni su zbog prosječnih zarada od 250 eura, u septembru počeli sa štrajkom, ali su ga nakon nekoliko dana prekinuli kako bi sa poslovodstvom u radnoj atmosferi pokušali da nađu rješenje problema.

U međuvremenu je predsjedniku sindikata Janku Vučiniću nakon okončanog disciplinskog postupka uručeno rješenje o prestanku radnog odnosa zbog navodnog nasilničkog ponašanja prema upravnici Kontiliva Aleksandri Jošanović. To je izazvalo nova nezadovoljstva radnika, a iz Vlade je „dato zeleno svjetlo“ za nastavak socijalnog programa za sve one koji žele da napuste nekadašnjeg giganta nikšićke i crnogorske industrije.

Prema socijalnom programu, koji predstavlja nastavak programa prema kome su nikšićki metalurzi nakon uvođenja stečaja napustili fabriku i uglavnom se penzionisali, radnici će dobiti otpremnine u iznosu od 6.000 do 25.000 eura, mada oni traže da socijalni program za sve metalske radnike bude isti.

Zasad se za odlazak prijavilo nešto oko 20 radnika, a Sindikat očekuje da će ih do 15. oktobra, do kada prijavljivanje traje, biti tridesetak. Razlog zbog koga su se radnici prijavili da napuste preduzeće, kako su kazali iz Sindikata, je nesigurnost za posao, strah da se fabrika ne zatvori ali i male zarade.

Galerija

Bonus video: