Komisija poništila tendere CGES-a i CEDIS-a

Tender za inventore za trafostanice nije bio u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama
0 komentar(a)
CGES, Foto: Vijesti
CGES, Foto: Vijesti
Ažurirano: 11.06.2018. 07:34h

Komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki poništila je, nakon žalbe nikšićke firme Tangent, tender Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) koji se odnosio na nabavku isporuke i ugradnje invertora za trafostanice. Procijenjena vrijednost tendera je bila 214.200 eura. Komsija je utvrdila da CGES nije predvidio kao obavezan uslov za učešće na tenderu posjedovanje odgovarajuće licence, zbog čega tenderska dokumentacija nije bila usaglašena sa odredbama zakona o javnim nabavkama. CGES-a je taj posao bio dodijelio firmi Baranka export –Import Pejanović. Po pravosnažnosti rješenja firmi Tangenti će biti vraćena naknada u iznosu 2.142 eura, dok će CGES morati da joj nadoknadi i 847 eura za troškove sastavljanja žalbe.

Državna komisija, razmatrajući žalbu firme Energetska zajednica Vis Solis Montenegro poništila je i tender Crnogorskog elektrodistributivnog sistema od 86.500 eura, koji se odnosio na izradu projektne dokumentacije i izvođenje radova na trafostanici “Star grad 9”. Poništena je odluka CEDIS-a da se ovaj posao dodijeli firmi Electro Team iz Budve, a žaliocu će po pravosnažnosti rješenja biti vraćena naknada za vođenje postupka u iznosu 865 eura plus 595 eura za troškove sastavljanja žalbe.

“Naručilac tenderskom doumentacijom nije predvidio garantni rok, zbog čega ponuđači nijesu bili u mogućnosti da ponude odgovarajuće uslove u tom pogledu, već je svako od njih, po svom nahođenju, popunio predviđenu rubriku u finansijskom dijelu ponude, a pri tom su svi ponuđači u tom dijelu ocijenjeni kao ispravni, iako su njihove ponude u tom dijelu međusobno neuporedive”, navodi se između ostalog u rješenje Državne komisije.

Bonus video: