Željezarci se prijavljuju za otpremnine zbog straha za status fabrike

U Željezari je za stalno zaposleno 266 radnika i poslodavac je, nakon razgovora sa sindikalcima i ministrom ekonomije, najavio preraspodjelu sredstava
94 pregleda 5 komentar(a)
Željko Perović, Foto: Ivan Petrušić
Željko Perović, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 03.10.2012. 17:15h

Za odlazak iz nikšićke Željezare, prema podacima Sindikata, prijavilo se 17-18 radnika, a kako ima još zainteresovanih očekuju da će oko 30 napustiti fabriku.

"Razlog zbog koga su se prijavili je nesigurnost za posao, strah da se fabrika ne zatvori, ali i male zarade jer im se ne isplati da rade za 250 eura. Uglavnom su se prijavili proizvodni radnici", kazao je član Izvršnog odbora Sindikata Željko Perović.

Prema socijalnom programu, koji predstavlja nastavak programa prema kome su nikšićki metalurzi nakon uvođenja stečaja napustili fabriku i uglavnom se penzionisali, radnici će dobiti otpremnine u iznosu od 6.000 do 25.000 eura.

Nakon razgovora sindikalaca i uprave predsjednik Sindikata Janko Vučinić je kazao da će zahtijevati isti socijalni program za sve metalske radnike jer nije u redu, kako je kazao, da radnici KAP-a prime otpremnine od 18.000 do 40.000 eura, a željezarci duplo manje.

"Onaj socijalni program koji je nekada bio za radnike Željezare je bio prihvatljiv samo u kombinaciji sa uslovima za prijevremenu penziju. Bez tog uslova taj socijalni program je neprihvatljiv i tražićemo da on bude isti za sve metalce", kazao je Vučinić prošle sedmice.

U Željezari je za stalno zaposleno 266 radnika i poslodavac je, nakon razgovora sa sindikalcima i ministrom ekonomije, najavio preraspodjelu sredstava.

"Poslodavac je ponudio da se za 154 radnika kojima je plata bila u prosjeku 260 eura poveća zarada za 30 odsto pa će prosjek biti 340 eura, dok će za 44 radnika zarada ostati na istom nivou. To su radnici čiji prosjek je 320 eura. Zaposlenima, njima 68, koji su imali visoke zarade iste će biti smanjene za 18 odsto tako da će njihov prosjek biti oko 530 eura", objasnio je Vučinić.

Iz turskog Toščelika su pristao da cijenu noćnog i prekovremenog rada poveća za 50 odsto, dok zahtjev da se rad u drugoj smjeni uveća za 25 odsto nije prihvaćen.

Radnici do 5. oktobra treba da prime septembarsku zaradu i tada će znati da li je uprava ispunila obećana povećanja, kao i da li su nove platne liste ispunile njihova očekivanja. Od njih će zavisiti i koliki će biti broj radnika koji žele da napuste preduzeće.

Bonus video: