Anketni odbor za Telekom bez zaključaka završio istragu o korupciji

U vlasti ostali pri stavu da u privatizaciji nije bilo nezakonitih radnji, a u opoziciji smatraju da je bilo korupcije i vjeruju istrazi u SAD
97 pregleda 13 komentar(a)
Anketni odbor, Telekom, Foto: Luka Zeković
Anketni odbor, Telekom, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.10.2012. 08:53h

Anketni odbor za prikupljanje činjenica i informacija o korupciji u privatizaciji Telekoma dostavio je Skupštini tehnički izvještaj o radu, koji sadrži samo statističke podatke o radu tog tijela.

Članovi Anketnog odbora nakon višemjesečne parlamentarne istrage u tom slučaju imaju potpuno različita stanovišta, te izvještaj ne sadrži konkretne zaključke i preporuke Skupštini za dalje postupanje. Predstavnici vladajuće koalicije i nakon prikupljanja informacija i saslušanja ostali su pri stavu da u toj privatizaciji nije bilo nezakonitih radnji, pa ni korupcije, dok članovi Odbora iz redova opozicije vjeruju tvrdnjama istrage u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koja je pokazala da su tri bivša direktora Mađar telekoma sa 7,35 miliona eura podmitili više, za sada, nepoznatih državnih funkcionera i “sestru najvišeg Vladinog funkcionera koja se bavi advokaturom”.

Cilj korupcije, prema navodima tužbe američke Komisije za hartije od vrijednosti, bila je asistencija Vlade, na čelu sa tadašnjim premijerom Milom Đukanovićem, Mađar telekomu u preuzimanju i manjinskih akcija Telekoma Crne Gore, zahvaljujući čemu je mađarska kompanija stekla potpunu kontrolu nad kompanijom i njenom vrijednom infrastrukturom.

Anketni odbor je, u cilju utvrđivanja političke odgovornosti u potencijalnoj korupciji, održao ukupno 13 sjednica sa 18 tačaka. Dvije sjednice su bile zatvorene za javnost, jer su na njima čelnici tužilaštva, policije i Uprave za sprečavanje pranja novca prezentovali podatke i dokumenta koja nose oznaku tajnosti.

Zakon o parlamentarnoj istrazi, koji je usvojen na početku rada Anketnog odbora, predviđa da izvještaj tog tijela može sadržati predlog za utvrđivanje političke odgovornosti nosilaca javnih funkcija i preduzimanje drugih postupaka iz nadležnosti Skupštine, odnosno predlog mjera koje po ocjeni Anketnog odbora parlament treba da preduzme, u skladu sa Ustavom i zakonom.

Anketni odbor je dobio dokumentaciju Savjeta za privatizaciju u vezi sa Telekomom, u kojoj je sadžan formalan tok tog procesa, nakon čega su, tokom jula, uslijedila prva saslušanja. Članovi Odbora imali su uvid u povjerljive podatke državnih institucija koje su dostavili vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić, direktor Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma Predrag Mitrović i direktor Uprave policije Božidar Vuksanović.

U septembru su saslušani bivši direktori Telekoma Oleg Obradović, Milan Perović i Miodrag Ivanović, odnosno samo su dostavili izjave, bivši Vladini funkcioneri Branko Vujović i Darko Uskoković i Vladinog Savjeta Veselin Vukotić. Pozivu Odbora se odazvao i bivši direktor Euromarket banke Branimir Pajković koji je dao izjavu, ali i odbio da odgovara na pitanja, dok se predsjednik Atlas grupe Duško Knežević nije odazvao pozivu. Saslušanja su okončana 28. septembra, četvorosatnim ispitivanjem bivšeg premijera Mila Đukanovića.

Bonus video: