Bivši savjetnik Đukanovića zaradio preko 100.000 eura

Ivanović je jedan je od rijetkih ekonomista bliskih režimu koji je bio na izvoru informacija, tokom vaučerske privatizacije 2001, ali i dugo nakon toga
0 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Petar Ivanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.10.2012. 18:28h

Na Montenegroberzi 2. oktobra se trgovalo za nešto više od 700.000 eura, a najveći dio prometa ili oko 78 odsto odnosilo se na kupoprodaju oko 3,8 odsto akcija UTIP Crna Gora koje je kupila Normal Company biznismena Žarka Burića za nešto više od 547.000 eura, potvrđeno je "Vijestima" na tržištu kapitala.

Većinski vlasnik UTIP-a sa oko 80 odsto akcija je druga Burićeva kompanija Normaltours, što znači da je on samo dodatno povećao vlasnički udio u ovom preduzeću. Ta firma kontroliše tri hotela u Podgorici.

Jedan odsto (ili 154.872) akcija UTIP Crna Gora prodao je Petar Ivanović, dugogodišnji direktor Agencije za promociju stranih investicija u Crnoj Gori. Najveći dio preostalih akcija UTIP-a su prodale firme, odnosno, nekoliko fizičkih lica, koji su više od deceniju povezani sa Ivanovićem.

Ivanović predaje na privatnom Univerzitetu Donja Gorica, čiji je suvlasnik, takođe, bivši premijer Đukanović

Jedan je od rijetkih ekonomista bliskih režimu koji je, za razliku od velikog broja građana Crne Gore, bio na izvoru informacija, tokom vaučerske privatizacije 2001, ali i dugo nakon toga.

Sada predaje na privatnom Univerzitetu Donja Gorica, čiji je suvlasnik, takođe, bivši premijer Đukanović.

Posljednji put akcijama UTIP-a se na berzi trgovalo po cijeni od oko 30 centi, tako da je nakon raskida ugovora hotelskog preduzeća sa berzom 2. oktobra u kupoprodaji ovih akcija postignuta mnogo veća prosječna cijena u iznosu od 99 centi po akciji. Prodato je ukupno 553.000 akcija hotelskog preduzeća.

Nijesmo mogli otkriti prave motive ove transakcije, da li je Ivanoviću prifalilo novca ili je ovo možda bila samo uvertita za neku novu veću Burićevu transakciju. Veoma je simptomatično što kompanija Ceedconsulting, bivši Centar za preduzetništvo, koja je sa Ivanovićem povezana duže godina i koja je drugi po veličini akcionar UTIP-a, nije ni juče prodala najveći dio svojih akcija.

Prema podacima Centralnog registra Burić i Ivanović su u odboru direktora hotela “Crna Gora”, društva sa ograničenom odgovornošću koje je u stopostotnom vlasništvu UTIP Crna Gora.

Dogovorena transakcija

Po svoj prilici, unaprijed dogovorenoj transakciji na berzi prethodio je, prema informacijama „Vijesti“, zahtjev akcionarskog društva UTIP Crna Gora Montenegroberzi, poslat krajem avgusta, za raskidom ugovora prema kojem su se akcije te kompanije kotirale na berzi.

Kotacija na berzi je podrazumijeva dnevno odstupanje prilikom trgovine u cijeni od plus - minus 10 odsto.

Bonus video: