DF: Odluka Ustavnog suda o taksi "euro po euro" je sramotna

Mandić je dodao da je Vlada u suštini radila za dvadesetak porodica koje su vlasnici krupnog kapitala
88 pregleda 57 komentar(a)
Ažurirano: 02.10.2012. 15:35h

Predstavnici Demokratskog fronta (DF) ocijenili su da je sramota što je Ustavni sud odbacio inicijativu za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o taksama, propisa poznatijeg kao "euro po euro".“To je sramota, svaka država mora da bude solidarna posebno u teškom momentu, a uzimati isto od sirotinje i onoga ko ima hiljadu puta više, to je katastrofa”, rekao je član predsjedništva DF-a, Branko Radulović, na konferenciji za novinare ispred kapije Kombinata aluminijuma. Član predsjedništva DF-a, Andrija Mandić, rekao je da Zakon o taksama, koji predviđa poreze od jednog eura na SIM kartice, električna brojila i kablovski priključak, predstavlja pogrešnu Vladinu politiku.On je, komentarišući odluku Ustavnog suda, naveo da se radilo o lošem potezu Vlade i pogrešnoj politici. “Važno je da se to zaustavi, a da se dodatna sredstava obezbijede oduzimanjem imovine stečene organizovanim kriminalom ili oporezivanjem onih koji su stekli veliki imetak”, kazao je Mandić.On je dodao da je Vlada u suštini radila za dvadesetak porodica koje su vlasnici krupnog kapitala.“Kada je trebalo dodatno zahvatiti da bi se ispravila pogrešna ekonomska politika, odlučili su da zavuku ruke u džepove svim crnogorskim građanima, pa i onom penzioneru i onom koji prima socijalnu pomoć. Hoće od njega da uzmu podjednak iznos novca kao od nekog oligarha ili tajkuna”, ocijenio je Mandić.

Marković: Odgovor u primjerenom roku

Zakon o taksama po kojima sa građanima naplaćuje po eura mjesečno ta svaku SIM karticu za mobilni telefon, priključak kablovske televizije i električno brojilo je u svim svojim odrebama u skladu sa Ustavom Crne Gore i javnim interesom, saopšteno je iz Ustavnog suda.

Sutkinja Desanka Lopičić je obrazlažući odluku kazala da ustavno pitanje ne može biti uvođenje taksi i njihova naplata, te da osim osnovnih načela, Ustav ne preporučuje druga ograničenja zakonodavcu koji je slobodan da sam donosi zakone.

Ocijenjeno je da Zakon o taksama ima legitiman cilj i očuvanje stabilnost budžeta u toku trajanja finansijske krize.

Lopićić je kazala i da nije nadležnost suda da cijeni visinu utvrđenih taksi.

Ona je detaljno obrazložila odluku Ustavnog suda i kazala "da je inicijativu podnijelo 10 poslanika i 11.000 građana".

Lopićić je kazala da nije nadležnost suda da cijeni visinu utvrđenih taksi

Predsjednik Ustav suda Milan Marković je kazao da je taj sud u sasvim primjerenom roku dao konkretan odgovor.

Građanski front je 19. juna u ime oko 30.000 građana prije početka prijmene Zakona podnio inicijativu za ocjenu njegove ustavnosti, tražeći da se ukine. Isti predlog je podnijelo i 26. poslanika.

Lukšić: Poštovao bih i drugačiju odluku Ustvnog suda

Premijer Igor Lukšić kazao je da bi se odluka Ustavnog suda o taksama poštovala i da je bila drugačija i pojasnio da nije ništa neobično što se odluka čekala više od četiri mjeseca.

"Trebalo je i njemačkom sudu četiri mjeseca da donese odluku koja se tiče eurozone i svi su strepjeli šta će se desiti sa odlukom, pa je to je u jednom tenutku pomoglo da se smanji tenzija na evropskom tržištu".

"Tako, to pitanje treba da ostavimo Ustavnom sudu da radi u dinamici kako to poznaju standardi i mislim da je u krajnjem bitno kakva je njihova odluka. Ukoliko je njihova odluka da taj zakon ima svoju ustavnost onda ga treba nastaviti primjenjivati".

"Uvijek smo se trudili da pronađemo najbenigniji mogući način, kako da iskombinujemo dodatno poresko opterećenje sa smanjenjem javne potrošnje. Do sada smo uspijevali da bez povećanja poreza na dohodak, bez povećanja poreza na dobit, bez povećanja poreza na dodatu vrijednost za čijim mjerama su posegle sve zemlje u okruženju i u Evropi , mi smo uspjeli da pronađemo balans", naveo je Lukšić.

On je kazao da je procjena bila da se sve neće odraziti na cjelokupnu ekonomsku sliku.

"Odluka Ustavnog suda je takva kakva je i mi bi smo je poštovali da je bila suprotna. Ostaje nam da primjenjujemo zakon i pokušamo da u budućem periodu vodimo politiku koja će što manje ugrožavati konkurentnost privrede i što manje zadirati u džep građana kada su u pitanju porezi", rekao je premijer novinarima na proslavi dana MUP-a.

Čitajte opširnije:

Ustavni sud još ćuti na Inicijativu za ukidanje taksi "euro po euro" >>>

Građanski front zatražio ukidanje poreza na kablovsku i mobilne >>>

Vlada će napuniti budžet porezima na mobilne i kablovsku >>>

Država na račun taksi u julu uzela 790.000 eura >>>

Galerija

Bonus video: