Opozicija strahuje: Da dug za struju KAP-a ne plate građani

Dug za struju Elektroprivredi dostigao je 55 miliona eura i značajno se uvećao u odnosu na februar (kad su usvojeni zaključci), a nije poznato koliko su narasli i ostali dugovi fabrike
0 komentar(a)
Odbor za ekonomiju, Foto: Savo Prelević
Odbor za ekonomiju, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.10.2012. 17:11h

Vlada nije ispunila nijedan zaključak Skupštine, od kojih je glavni da raskinu partnerstvo sa ruskim CEAC-om, a troškovi Kombinata aluminijuma rastu.

"Postoje dva brza rješenja za Kombinat aluminijuma, a to su novi investitor ili stečaj. Vlada pokušava da izbjegne stečaj jer bi odmah došle na naplatu garancije, a morala bi i da se prekine proizvodnja što nije dobro", rekao je ministar ekonomije Vladimir Kavarić poslanicima na Odboru za ekonomiju tokom rasprave o izvještaju realizicije skupštinskih zaključaka o KAP-u.

Dug za struju Elektroprivredi dostigao je 55 miliona eura i značajno se uvećao u odnosu na februar (kad su usvojeni zaključci), a nije poznato koliko su narasli i ostali dugovi fabrike.

KAP je u protekla četiri dana smanjio proizvodnju za dodatnih 25 odsto zbog zahtjeva EPCG da smanji potrošnju struje. Krediti KAP-a za koje je Vlada dala garancije iznose oko 100 miliona.

"Dug za struju će sigurno platiti građani", ocijenio je Živković

Kavarić je, odgovarajući na pitanje poslanika SNP-a Veselina Bakića, kazao da nije moguće da se taj dug konvertuje u akcijski kapital jer bi se na taj način riješili samo tekući troškovi, dok bi dugoročno i dalje to pitanje ostalo neriješeno.

Ministar je rekao da bi umjesto akcija EPCG mogla za dug po osnovu struje da uzme neke nekretnine KAP-a.

Bakić je ocijenio da se situacija u KAP -u usložnjava i da ništa za 10 mjeseci nije urađeno.

"Čini se da je sve podređeno 14. oktobru, a poslije kako bude. Građani će sad morati i da plate socijalni program za viškove, jer partner nije zainteresovan za rješavanje problema", ocijenio je Bakić.

Poslanik DPS-a Zoran Jelić rekao je da Vlada ne gasi KAP, već racionalizuje troškove fabrike koja je potrebna državi, jer se “ne može sva privreda zasnivati na uslugama i turizmu"

Poslanik Nove Radojica Živković rekao je da Vlada radi na gašenju KAP-a i pozvao je na raskidanje ugovora sa ruskim partnerima.

"Dug za struju će sigurno platiti građani", ocijenio je Živković, dodajući da je priča na Odboru uzaludna diskusija.

Kavarić je ponovio da očekuju ponude turskog Toščelika i njemačke HGL grupe, a naveo je i da se dio BAGR grupe interesuje za menadžment fabrike, ne za kupovinu fabrike. On je pozvao Skupštinu da zaduži Državnu revizorsku instituciju da uradi reviziju poslovanja fabrike što je obaveza nakon zajedničkog sastanka koji su imali ljetos.

Predsjednik Senata DRI Miroslav Ivanišević kazao je da već rade reviziju Vladinih garancija koje se odnose i na KAP, a pošto je obuhvaćena i 2011. godina posao se odužio.

"Budžet koji ismo predložiti za DRI je veoma blizu njenih stvarnih potreba”

“Imamo obimnu dokumentaciju i uskoro ćemo to privesti kraju”, najavio je Ivanišević.

Poslanik DPS-a Zoran Jelić rekao je da Vlada ne gasi KAP, već racionalizuje troškove fabrike koja je potrebna državi, jer se “ne može sva privreda zasnivati na uslugama i turizmu".

Odbor nije usvojio izvještaj o realizaciji strategije regionalnog razvoja za 2011. godinu, a nije se ni upoznao za Izvještajem o radu Fonda za zaštitu depozita, jer je direktor Predrag Marković pismeno obavijestio poslanike da je spriječen da se odazove pozivu zbog poslovnih obaveza.

Poslanici podržali deblji budžet DRI

Uprkos protivljenju Ministarstva finansija koje je dalo negativno mišljenje na zahtjev DRI da joj se odobri budžet od 1,44 miliona eura što je za 256,6 hiljada više u odnosu na ovogodišnji iznos, Odbor je uvažio zahtjev DRI.

Ministarstvo smatra da je za DRI mnogo i 1,18 miliona koliko su dobili rebalansom i da taj iznos treba umanjiti za 70.000 eura. "Budžet koji ismo predložiti za DRI je veoma blizu njenih stvarnih potreba”, smatra pomoćnik ministar finansija Nemanja Pavličić.

Ocijenjeno je da je dovoljno da u 2013. DRI zaposli tri radnika, ali i da stambena pitanje rješava posredstvom Vladine komisije za stambena pitanja. DRI traži više novca za pomoć zaposlenima u rješavanju stambenog pitanja, za šta očekuju 100.000 eura.

Zahtjev za većim budžetom pravda i planiranim brojem revizija za narednu godinu koji podrazumijevaju nova zapošljavanja.

Bonus video: