Carinski dug skoro 28 miliona, dužnici nepoznati

Tek od jula 2013. važi uredba o obaveznoj objavi najvećih poreskih dužnika, dok ne postoji zakon koji bi na to natjerao i Upravu carina
9 komentar(a)
vlada zgrada, Foto: Boris Pejović
vlada zgrada, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.10.2012. 19:12h

Ukupni iznos carinskog duga, prema zvaničnim podacima Uprave carina, dostigao je 27,83 miliona eura, a ko su carinski dužnici nije poznato.

Uz to, još se ne zna ni ko su najveći poreski dužnici čija su potraživanja prešla prema evidenciji Poreske uprave (PU) 180 miliona eura. Koliko je realno naplativo od tog iznosa biće poznato do kraja godine kada PU, prema najavi, treba da završi detaljnu segmentaciju i analizu evidentiranog poreskog duga.

Pitanje o tome ko su najveći carinski dužnici i da li među njima ima povlašćenih nije otvarano u javnosti za razliku od poreskih dužnika, gdje je postignuta saglasnost da se ta imena objave.

"Vijesti" iz izvora u Vladi saznaju da je predviđeno da poreski organ (Poreska uprava) kvartalno objavljuje listu od 100 poreskih dužnika sa najvećim poreskim dugom prema evidenciji PU

Rok za donošenje uredbe o uslovima i kriterijumima za objavljivanje liste poreskih dužnika istekao je 15. septembra, a na pitanje "Vijesti" zašto je prekoračen i kada će ta uredba biti usvojena iz Ministarstva finansija je odgovoreno "da je pripremljen nacrt uredbe koji je upućen u Vladinu proceduru i da se očekuje njeno usvajanje u najskorijem roku".

Izvjesno je da javnost prije izbora neće imati priliku da se upozna sa imenima najvećih poreskih dužnika (česte su ocjene da među njima ima onih koji su bliski vladajućim strukturama i da su u povlašćenom položaju), ali ni u roku od godinu od zvaničnog stupanja na snagu izmjena zakona o poreskoj administraciji jer, kako kažu u Ministarstvu finansija, predviđeno je da se uredba počne primjenjivati 1. jula 2013. godine.

U Ministarstvu nijesu željeli da govore o detaljima nacrta uredbe.

"Vijesti" iz izvora u Vladi saznaju da je predviđeno da poreski organ (Poreska uprava) kvartalno objavljuje listu od 100 poreskih dužnika sa najvećim poreskim dugom prema evidenciji PU, koji dospjele poreske obaveze nijesu izmirili u periodu dužem od 12 mjeseci u kontinuitetu.

Ta lista sadržaće podatke o dugu poreskih obveznika po osnovu poreza na dodatu vrijednost, poreza na dobit, koncesija i poreza na promet nepokretnosti.

Vlada je u februaru 2011. donijela uredbu o odloženom plaćanju carinskog duga kojom je omogućila da se privremeno do kraja 2012. omogući odloženo plaćanje tog duga nastalog pri uvozu roba

Dvije liste, kako je planirano, objavljivaće se u roku od 15 dana po isteku kvartala na Internet stranici poreskog organa, a planirano je da se na tim listama ne nalaze imena onih dužnika koji su izjavili žalbu, odnosno pokrenuli upravni spor.

Za razliku od Zakona o poreskoj administraciji ne postoji posebni zakon o carinskoj administraciji, a u Zakonu o carinskoj službi nema osnova da se objavi spisak carinskih dužnika. Ostaje otvoreno pitanje da li će Vlada pristati da objavi i tu listu.

Vlada je u februaru 2011. donijela uredbu o odloženom plaćanju carinskog duga kojom je omogućila da se privremeno do kraja 2012. omogući odloženo plaćanje tog duga (carine i porez na dodatu vrijednost) nastalog pri uvozu roba.

Prema toj uredbi, carinski dug se odlaže i plaća u roku od 30 dana od dana prihvatanja carinske deklaracije, uvoznik je dužan da za pokriće ima bankarsku garanciju u vrijednosti carinskog duga.

U Upravi carina "Vijestima" je rečeno da dug od 27,83 miliona obuhvata dospjela i nedospjela potraživanja.

"Dospjela potraživanja naplaćuju se određenom definisanom dinamikom u tekućoj godini i to na osnovu pokrenutih postupaka prinudne naplate iz nadležnosti Uprave carina po raznim osnovama kod Centralne banke i poslovnih banaka, potraživanja koja naplaćuju na osnovu preusmjeravanja PDV kredita ili su odložena shodno Vladinoj uredbi“, odgovorilii su iz Uprave carina.

Uprava: Zbog krize odlažu plaćanje

"Ukupni prihodi u avgustu bili su 40,52 miliona eura, dok su upućeni protesti garancija kod poslovnih banaka bili 201,68 hiljada, što čini 0,49 odsto od ukupno naplaćenih prihoda u avgustu

"U skladu sa sveukupnim poslovnim ambijentom privređivanja u uslovima ekonomske krize, izvjestan broj firmi odlaže plaćanje dospjelog carinskog duga, po osnovu zahtjeva Ministarstvu finansija, a shodno Uredbi o uslovima za odlaganje naplate poreskih i neporeskih potraživanja“, reklu su u Upravi carina.

Ukupni prihodi, za čiju naplatu je zadužena Uprava carina, od početka godine do kraja avgusta iznose 236,84 miliona eura.

"Ukupni prihodi u avgustu bili su 40,52 miliona eura, dok su upućeni protesti garancija kod poslovnih banaka bili 201,68 hiljada, što čini 0,49 odsto od ukupno naplaćenih prihoda u avgustu. Napominjemo da se naplata po izvršenim protestima kod poslovnih banaka vrši u redovnoj proceduri slanjem opomena dužnicima i poslovnim bankama,odnosno unovčavanjem bankarskih garancija kod poslovnih banaka po kojima uplatu uglavnom izvršavaju carinski dužnici, odnosno nalogodavci po podnijetim carinskim garancijama“, istakli su iz Uprave carina.

Bonus video: