Stigla ponuda za hladnu valjaonicu Tehnostil

"Stigla je ponuda firme Uniprom Čačak koja ispunjavaju sve uslove oglasa“, kazao je stečajni upravik mr Dragoslav Jauković
0 komentar(a)
Tehnostil, Foto: Ivan Petrušić
Tehnostil, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 29.09.2012. 12:32h

Na sedmi oglas za kupovinu nikšićke hladne valjaonice Tehnostil konačno je stigla jedna ponuda.

"Za razliku od prethodnih oglasa stigla je ponuda firme Uniprom Čačak D.O.O. Ispunjavaju sve uslove oglasa a stečajna uprava će do utorka odlučiti da će ponuda biti prihvaćena ili ne“, kazao je stečajni upravik mr Dragoslav Jauković.

Imovine fabrike, koju čini oprema u ispravnom stanju, potrošni materijal, kao i građevinsko zemljište i objekti opterećeni hipotekom, prodavala se po početnoj cijeni od oko 2,16 miliona eura, što je za oko 5,2 miliona niža cijena od one kada se krenulo sa prodajom Tehnostila.

Hladna valjaonica, najstariji pogon nikšićke Željezare, privatizovana je 2002. godine. Vlasnik, rusko švajcarska kompanija Tehnostil, proizvodnju je obustavila sredinom 2009. godine, a nekoliko mjeseci kasnije je u Suboticu odvezla mašine vrijedne preko dva miliona eura.

Zaposleni su, zbog situacije u preduzeću, početko 2010. godine protestovali dva mjeseca od čega su 20 dana štrajkovali glađu.

Stečaj u preduzeću, koje je zapošljavalo stotinu radnika uveden je u junu prošle godine, a državno tužilaštvo je najavilo pokretanje krivičnog postupka protiv odgovornih u preduzeću. Rezultati istrage još uvijek nijesu poznati.

Od uvođenja stečaja povjerioci su prijavili 16,5 miliona eura potraživanja, od čega je priznato 12 miliona, a svi radnici, kojima se na račun zaostalih primanja i stambenih kredita duguje oko 1,3 miliona eura, su prodali radna mjesta putem socijalnog programa namijenjenog metalskim radnicima Nikšića.

Bonus video: