BDP po glavi stanovnika 5.211 eura

Prema statististici ekonomija je bila u minusu na kraju marta zbog elementarnih nepogoda koje su zahvatila državu
53 pregleda 0 komentar(a)
novac, pare, euro, Foto: Yaymicro.com
novac, pare, euro, Foto: Yaymicro.com
Ažurirano: 28.09.2012. 10:44h

Crnogorska ekonomija za prva tri mjeseca ove godine nije ostvarila rast već je bila u minusu od 2,4 odsto, dok je na kraju juna bio blagi rast ekonomske aktivnosti koji je doveo do pozitivnog rezultata od 0,3 odsto.

To su preliminarni podaci koje je danas saopštila direktor Zavoda za statistiku (Monstat) Gordana Radojević na konferenciji za novinare.

Prema statististici ekonomija je bila u minusu na kraju marta zbog elementarnih nepogoda koje su zahvatila državu. Glavni uzročnici tog pada su loše snabdijevanje električnom energijom, rezultati sektor poljoprivrede i građevine....

Blagom rastu u period od marta do kraja juna doprinio je sektor prerađivačke industrije, trgovina na veliko i malo i poslovanje sa nekretninama.

Radojević je najavila da će Monstat u narednom periodu redovno objavljivati kvartale rezultate najvažnije ekonomskog pokazatelja i to nakon 90 dana od isteka tog kvartala.

Monstat je saopštio i zvanični podatak o rastu BDP-a za prošlu godinu koji je bio 3, 23 milijarde eura što je u realnom iznosu za 3,2 odsto više u odnosu na uporedni godišnji period. Po glavi stanovnika BDP je bio 5.211 eura.

"Obračun BDP -a za 2011. godinu urađen je u skladu sa metodološkim procedurama koje je prethodnih godina razvijao i verifikovao Međunarodni monetarni Fond.

Podaci za 2011. godinu su konačni i bazirani su na završnim računima "bilansima stanja i uspjeha svih kompanija koje su poslovale u Crnoj Gori tokom 2011. godine" istakla je Radojević.

Bonus video: