Sutjeska 11 godina posluje na crno

“Nemojte, molim vas, da pričamo o tome”, odgovorio je predsjednik Sutjeske Mitar Matijašević
73 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 28.09.2012. 20:16h

Uz opštine, komunalna preduzeća, brojne male i velike firme čiji su računi blokirani nalaze se i imena značajnih profesionalnih sportskih klubova čiji predstavnici nerado govore o tome zašto su im računi blokirani, koliko duguju državi, kako isplaćuju plate igračima, da li izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa, gdje se slivaju pare od sponzora, o riješenim sudskim sporovima u korist bivših igrača...

Prema spisku blokiranih računa, dostupnom na sajtu Centralne banke (CBCG) ima 18 sportskih klubova među kojima su brojna zvučna imena - najveći fudbalski klubovi u Crnoj Gori Budućnost i Sutjeska, drugoligaši Jezero i Bokelj, odbojkaški klub Budvanska rivijera (učesnik Lige šampiona), zatim košarkaški klub Mornar, rukometni klub Lovćen...

Statistika pokazuje da se dugovanja zbog kojih su računi blokirani kreću u rasponu od 10.000 eura pa do 106,8 hiljada, a kada je u pitanju broj dana, najveća blokada je 4.016 dana (11 godina), a najmanja 184 dana.

Izbjegavaju plaćanja državi i igračima

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” iz sportskih klubova nekima ne odgovara da računi ne budu blokirani, jer ih čekaju riješene sudske presude u korist bivših igrača kojima osim plata duguju i poreze i doprinose, ali i druge dažbine. Zakonom o sportu definisano je da profesionalni klubovi moraju platiti penziono i zdravstveno osiguranje profesionalnom igračima koji su u tom dijelu izjednačeni sa radnikom koji je u radnom odnosu.

“Nemojte, molim vas, da pričamo o tome”, kazao je “Vijestima” predsjednik Sutjeske Mitar Matijašević

Problemi sa platama se “rješavaju” i tako što se novac od sponzora isplaćuje na ruke igračima, a odlaže se uplata doprinosa. FK Sutjeska, sportskim rječnikom, zauzima prvo mjesto i po broju dana i visini dugovanja. Račun najvećeg nikšićkog sportskog brenda u blokadi je 4.016 dana zbog potraživanja od 106,8 hiljada eura. U tom klubu nijesu željeli da govore kako posluju i isplaćuju plate igračima kad im je račun blokiran.

“Nemojte, molim vas, da pričamo o tome”, kazao je “Vijestima” predsjednik Sutjeske Mitar Matijašević.

Paralelne isplate-uplate

Najveći rival Sutjeske aktuelni šampion podgorička Budućnost, koja je registrovana kao akcionarsko društvo u većinskom vlasništvu Opštine Podgorica, ima blokiran račun na iznos od 83.738 eura, i to 1.272 dana. Sportski direktor Budimir Miranović je istakao da njihov račun nije blokiran, te da se na sajtu CBCG nalazi drugi račun koji je klub imao prije transformacije u akcionarsko društvo 2006. godine.

“To je neko staro dugovanje. Radi se o carinskom dugu za uvoz neke opreme koji je pod sporom. Mi sada funkcionišemo normalno, mada nije sjajna situacija. Malo se kasni sa zaradama, a i nama duguju. Radili smo i korekciju plata“, rekao je Miranović.

FK Budućnost, prema njegovim riječima, isplatio je igračima julsku platu dok su sa porezima i doprinosima koje treba da uplate „u zakašnjenju“.

„Optimista sam što se tiče narednog perioda. Okrenuli smo se našim igračima iz škole, prestali sa praksom dovođenja igrača i nadamo se da će se srediti finansije“, kazao je Miranović.

Sagovornik „Vijesti“ iz barskog Košarkaškog kluba Mornar (račun blokiran 234 dana zbog duga od 13.786 eura) koji je želio da ostane anoniman kazao je da su blokirani jer nijesu izmirili dug hotelu Princes.

Tolerišu nam kašnjenja

„Kada je bila organizacija Evropskog prvenstva, sve su uplate saveza išle posredstvom našeg računa i tako je nastao taj dug. Drugi račun nemamo“, rekao je sagovornik „Vijesti“ ne želeći da govori o isplatama zarada igrača i njihovim kašnjenjima.

Račun rukometnog kluba Lovćen blokiran je 185 dana zbog duga 28.555 eura. Predsjednik kluba Dejan Lagator kazao je da se dio duga odnosi na potraživanja koja su imali prema bivšim igračima koji su ih tužili i dobili spor na sudu.

„Plate sada izmirujemo zajedno sa doprinosima, mada sa kašnjenjem. Postigli smo dogovor sa igračima, tolerišu nam kašnjenja“, kazao je Lagator.

Na spisku CBCG nalaze se FK Jezero sa blokadom od 45,5 hiljada (817 dana), zatim Karate klub Budućnost 33,8 hiljada (655 dana), Košarkaški klub Jedinstvo 89,7 hiljada (184 dana), Odbojkaški klub Budvanska rivijera 40.065 eura (928 dana), Košarkaški klub Primorje 20,3 hiljade (754 dana), Teniski klub Gorica 58,3 hiljade (1.451 dan), FK Otrant 35 hiljada (569 dana), FK Bokelj 22 hiljade (2377 dana), Crnogorski savez auto-moto sportskih klubova 11,3 hiljade (1670 dana)...

Većina crnogorskih sportskih klubova, bili im računi pod blokadom ili ne, funkcionišu pod patronatom lokalnih samouprava koje su od početka krize u velikim finansijskim problemima, a među kojima ima i onih čiji su računi blokirani.

I UEFA traži čist račun

Evropska fudbalska unija (UEFA) zaprijetila je prije nekoliko dana da će fudbalske klubove Budućnost i Rudar ostaviti bez nagrade za učešće u evropskim takmičenjima (sredstva iznose po 80 hiljada eura), ukoliko do kraja ovog mjeseca ne izmire sva dugovanja prema igračima i zaposlenima u klupu.

Ukoliko se obaveze uskoro ne izmire, sankcije evropske „kuće fudbala“ mogle bi da budu još drastičnije...

Pitanje je, međutim, na koji način će podgorički klub izmiriti dugovanja zaposlenima, ako je račun ovog kluba već 1.272 dana pod blokadom i kako je mogao da ima drugi račun.

Galerija

Bonus video: