CBCG završava propise koji će smanjiti kamate

Savjet CBCG je 5. jula posebnim zaključkom obavezao banke i MFI da razmotre postojanje ekstremno visokih kamata
2 komentar(a)
cbcg, Foto: Luka Zeković
cbcg, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.09.2012. 20:00h

Guverner Centralna banka (CBCG) Radoje Žugić tvrdi da aktivno pripremaju regulativu kojom će organičiti ekstremno visoke kamatne stope, što su iz CBCG najavili početkom jula kada je samo preporučeno svim bankama i mikrofinansijskim institucijama (MFI) da same to urade.

“Kamatne stope su elementi koji mogu da ugroze finansijsku stabilnost zbog čega intenzivno radimo na primjeni zaključaka koje je Savjet CBCG donio. To ćemo uraditi uz potpunu transparentnost zajedno sa svim finansijskim institucijama. Kamatne stope mogu da ugroze finansijsku poziciju svake banke što dalje može uticati na finansijsku stabilnost”, izjavio je Žugić.

Savjet CBCG je 5. jula posebnim zaključkom obavezao banke i MFI da razmotre postojanje ekstremno visokih kamata i da ih elminišu. U slučaju da zaključak ne bude sproveden (rok je kraj ovog mjeseca), CBCG će u posljednjem kvartalu godine donijeti privremenu regulativu, kojom će propisati maksimalno dozvoljene kamatne stope.

Žugić je rekao da će CBCG u sprovođenju namjere da ograniči ekstremno visoke kamatne stope u potpunosti poštovati sva regulatorna pravila i da će raditi na primjeni najboljih standarda i bankarske prakse kada je riječ o tom pitanju.

Prema raspoloživim podacima, do sada su kamate beznačajno korigovane, bez efekta za povoljnije kredite.

Na kraju jula, nakon preporuke CBCG o korigovanju kamata, prosječne ponderisane nominalne i efektivne kamatne stope iznosile su 8,87 i 9,54 odsto, dok su na kraju juna iznosile 8,89 i 9,53 odsto.

Guverner je najavio i da će se aktivnije uključiti u rješavanje ključnog elementa potencijalne ranjivosti bankarskog sistema loših kredita, te da će uskoro izaći sa predlogom modela za rješavanja nekih odnosa banaka i klijenata kada su u pitanju loši krediti. CBCG u pripremi tih rješenja, prema njegovim riječima, ima ekspertsku pomoć Svjetske banke.

Bonus video: