Država ne žuri da naplati višemilionski dug od Adriatik propertiza

Zakupac je u nekoliko navrata isticao da nema namjeru da izmiri obaveze, tvrdeći da je "pretrpio štetu od gotovo sedam milion eura"
135 pregleda 9 komentar(a)
Sveti Stefan, plaža, Foto: Zoran Đurić
Sveti Stefan, plaža, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.09.2012. 10:14h

Zakupac grad-hotela Sveti Stefan, kompanija Adriatik propertiz, još nije izmirio dvomilionski dug hotelskoj grupi Budvanska rivijera za zakup tog kompleksa za prethodnih godinu i po.

Tu informaciju je potvrdio ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić, najavljujući da bi se stvari mogle raščistiti nakon što stručna komisija Građevinskog i Ekonomskog fakulteta napokon dostave izvještaj o ulaganjima grčke kompnije Restis grupa.

"Čini mi se da ćemo uskoro imati prilike da se upoznamo sa izvještajem stručne komisije koji se odnosi na investicioni ciklus koji je završen na Svetom Stefanu", kazao je Sekulić, a to je prije tri mjeseca očekivao i premijer Igor Lukšić.

Izvještaj komisije je na reviziji, nakon što je hotelska grupa tražila dodatna pojašnjenja na nalaz stručnjaka. Lukšić je prije tri mjeseca rekao da se zakupnina mora plaćati, te da Vlada to neće tolerisati, ali ipak na račun Budvanske rivijere za proteklih godinu i po na ime zakupnine nije "legao" nijedan euro.

Budvanska rivijera će dostaviti Adriatik propertizu i šestu fakturu, čime će se dug "popeti" na 2,6 miliona eura.

Zakupac je u nekoliko navrata isticao da nema namjeru da izmiri obaveze, tvrdeći da je "pretrpio štetu od gotovo sedam milion eura zbog kašnjenje u usvajanju planske dokumentacije".

Zakupac, iza kojeg stoji bogataš Viktor Restis, krajem 2011. je zahtijevao preko Ministarstva turizma da se „zbog okolnosti na koje nije mogao da utiče” zakup smanji za trećinu cijene, produži period zakupa i oprosti dug iz 2011.

Upitan zbog čega ni nakon pola godine Ministarstvo održivog razvoja i turizma nije izdalo upotrebnu dozvolu za hotel Avala, Sekulić je kazao da vjerovatno nijesu ispunjeni svi zakonom propisani uslovi.

Jedan od zakonom propisanih preduslova za dobijanje upotrebne dozvole su i plaćene komunalije. Vlasnik Avale, potvrđeno je iz Opštine, za to duguje četiri milion eura.

Bonus video: