Sindikat poziva na protest: I Vlada prijeti opstanku KAP-a

Oni su dodali da je sa prijetnjama prvo počeo ruski vlasnik u KAP-u,
8 komentar(a)
KAP, Foto: Arhiva "Vijesti"
KAP, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.09.2012. 14:07h

Sindikat Aluminijuma pozvao je sve radnike podgoričkog Kombinata aluminijuma (KAP) da se sjutra u pet minuta do 12 sati okupe ispred upravne zgrade kompanije i poruče da neće dozvoliti tiho gašenje fabrike.

Oni su od predstavnika crnogorske vlasti zatražili da izađu sa jasnim i prihvatljivim planom zbrinjavanja radnika KAP-a u slučaju eventualnog gašenja ćelija i smanjenja obima proizvodnje, zbog neizmirenog duga prema Elektroprivredi (EPCG)

"U suprotnom, ni jedna ćelija u KAP-u neće biti ugašena, niti ćemo smanjivati obim proizvodnje", naveli su iz Sindikata Aluminijuma u pismu upućenom, između ostalih, premijeru Igoru Lukšiću i predsjedniku Crne Gore, Filipu Vujanoviću.

Štrajk upozorenja najavili su i predstavnici Sindikata KAP-a, druge sindikalne organizacije u kompaniji, koji su pozvali zaposlene da se u četvrtak u 14 sati na platou ispred upravne zgrade usprotive mogućem novom gašenju ćelija i slanju radnika na prinudni odmor.

Iz Sindikata Aluminijuma su, u pismu adresiranom i na ministra ekonomije, Vladimira Kavarića, predsjednika Skupštine, Ranka Krivokapića, sve poslaničke klubove i predstavnike uprave, podsjetili da se gašenjem KAP-a već duže prijeti sa raznih strana.

Oni su dodali da je sa prijetnjama prvo počeo ruski vlasnik u KAP-u, pozivajući se na visoku cijenu tone primarnog aluminijuma, kao i da mu se zatim pridružila EPCG zbog neizmirenog duga za utrošenu električnu energiju.

"Na red da prijeti opstanku KAP-a došla je i Vlada, prema izjavama njenih zvaničnika više neće i ne može da pomaže kompaniju", navodi se u pismu koje je upućeno i predsjedniku Odbora direktora kompanije, Andreju Kuznjecovu, predstavniku Vlade u tom tijelu, Nebojši Dožiću i izvršnom direktoru Juriju Moisejevu.

U Sindikatu Aluminijuma smatraju da je prijetnja EPCG najozbiljnija koja je do sada upućena KAP-u, koji mora da izmiri 50 miliona eura duga ukoliko želi da izbjegne isključivanje sa mreže.

EPCG je tražila da KAP do sjutra počne da gasi ćelije, odnosno smanji potrošnju struje sa 124 megavat sata (MW/h) na 84 MW/h.

To znači da bi od 1. oktobra radila samo jedna, od postojeće dvije, serija Elektrolize. Od četiri hale radile bi dvije, što bi doprinijelo smanjenju broja radnika sa 1,2 hiljade na 600.

Bonus video: