Crnogorski telekom bivše direktore oslobodio čuvanja poslovne tajne

Oleg Obradović, Milan Perović i Miodrag Ivanović nijesu obavezni prema Zakonu o parlamentarnoj istrazi da svjedoče
7 komentar(a)
Telekom, Foto: Vesko Belojević
Telekom, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 25.09.2012. 06:50h

Crnogorski Telekom oslobodio je u ponedjeljak čuvanja poslovne tajne bivše direktore Olega Obradovića, Milana Perovića i Miodraga Ivanovića, piše Dan.

Bivši čelnici Crnogorskog Telekoma su odmah nakon toga dobili poziv Anketnog odbora za prikupljanje činjenica i informacija o korupciji u privatizaciji te kompanije da svjedoče u četvrtak.

"U skladu sa dosadašnjom praksom u radu sa svim državnim institucijama, dostavili smo odgovor Anketnom odboru, kojim bivše rukovodstvo kompanije oslobađa obaveze čuvanja tajne u vezi sa predmetom rada paramentarnog odbora", kazala je portparol Crnogorskog Telekoma Jelena Radonjić.

Poslovna tajna važnija od istrage o korupciji >>>

Afera Telekom: Zašto su Njemci platili 95 miliona >>>

Bivši direktori kompanije, njih trojica, nijesu obavezni prema Zakonu o parlamentarnoj istrazi da svjedoče. Oni su se, međutim, pojavili u četvrtak na sjednici Anketog odbora i saopštili da ne smiju ništa da govore o poslovanju kompanije, zbog klauzule o čuvanju poslovne tajne koja je bila sastavni dio njihovih ugovora.

Oni su naveli i da će ukoliko njihov poslodavac da dozvolu ponovo odazvati pozivu.

Anketni odbor koji je do sada saslušao vrhovnog državnog tužioca Ranku Čarapić, direktora Uprave za sprječavanje pranja novca Predraga Mitrovića i direktora Uprave policije Božidara Vuksanovića, treba da do 1. oktobra ispita sve osobe koje smatra značajni za otkrivanje korupcije u procesu privatizacije Telekoma.

Iz Anketnog odbora su saopštili da će bivši direktor Euromarket banke, Branimir Pajković i predsjednik Atlas grupe, Duško Knežević biti saslušani sjutra, a nekadašnji premijer, Milo Đukanović, u petak. Saslušanje Đukanovića bilo je ranije najavljeno za četvrtak, ali je naknadno pomjereno za petak.

Krajem prošle godine Mađar Telekom pristao je da plati kaznu od oko 95 mkiliona USD u okviru nagodbe u sudskoj tužbi, u kojoj se tvrdilo da su bivši čelnici kompanije sa 7,345 miliona eura potkupili funkcionere u Crnoj Gori.

Američka komisija za hartije od vrijednosti je nakon toga podnijela tužbu protiv bivših diretkora Mađar Telekoma Eleka Štrauba, Tamaša Marvai i Andraš Balog zbog podmićivanja najmanje dvojice Vladinih zvaničnika uključenih u prodaju Telekoma i sestre najvišeg državnog funkcionera koja se bavi advokaturom.

U okružnom sudu u Njujorku za 12. Oktobar je zakazan pripremno ročište trojici bivših direktora Mađar Telekoma koji su optuženi das u dali mito.

Bonus video: