Evropska komisija tražila podatke o Fiesti

Pajović je kazao da je Kamarata upoznao i sa kumovskim vezama Gorana Rakočevića sa bivšim premijerom Milom Đukanovićem
6 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2012. 17:26h

Šef političke misije Evropske komisije u Crnoj Gori Alberto Kamarata organizovao je protekle sedmice sastanak sa članovima Novog sindikata Radio-televizije Crne Gore Radomirom Pajovićem i Mirjanom Popović. Tokom 45-minutnog sastanka razgovorali su o kontroverznoj ofšor firmi Fiesta Investments LTD sa Mauricijusa, o oružju uskladištenom u podrumu RTCG-a i pravnom statusu Novog sindikata.

„Kamaratin portporal za štampu zvao nas je na razgovor iako im se nikada nijesmo obraćali. On je odmah predložio tri teme za razgovor. Prva je bila vezana za firmu Fiesta, druga otkud, kako i zašto oružje u podrumu državne televizije. Treća tema razgovora je bila vezana za pravni status Novog sindikata RTCG“, naveo je Pajović.

Pajović je u prvoj polovini ove godine suspendovan sa posla nakon što je jedan novinski tekst sa portala „Vijesti“ zalijepio na oglasnoj tabli RTCG-a, a potom vrlo brzo dobio otkaz zbog navodno verbalnog duela sa jednim od članova obezbjeđenja.

Ofšor firma Fiesta Investments jedna je od četiri označene pred američkim finansijskim vlastima da su učestvovale u korupciji crnogorskih zvaničnika tokom privatizacije Telekoma 2005. godine. Takođe, ista firma, sa velikim brojem poslovnih veza sa Atlas grupacijom Duška Kneževića, skoro čitavu deceniju po dosta čudnim okolnostima posredovala je u emitovanju satelitskog signala RTCG-a.

„Zanimalo ih je da ispračam sve o aferi Fiesta, a ja sam i objasnio kako smo došli do svih podataka i materijalnih dokaza koji ukazuju da se radi o velikoj korupcionaškoj aferi. Pored onog što je u medijima već objavljeno naveo sam da sam pitao bivšeg generalnog direktora Miodraga Vučinića da mi objasni kako je RTCG sklopila ugovor sa Fiestom (krajem 1998-prim. aut.) budući da je tehnička sredstva RTCG, odnosno državi Crnoj Gori za taj posao poklonila Vlada Francuske. Vučinić mi je saopštio da je ugovor sa Fiestom sklopio bivši direktor RTCG-a Goran-Sito Rakočević i da se taj ugovor navodno nije nalazio u RTCG-u, već u Vladi Crne Gore. Vlada je, dakle, toj zagonetnoj formi plaćala godišnju naknadu za posredovanje u emitovanju satelitskog signala, iako je Radio-difuzni centar, u 100-postotnom vlasništvu Vlade, imao duplo jeftiniju ponudu od Fieste“, dodao je Pajović.

On je kazao da je Kamarata upoznao i sa kumovskim vezama Gorana Rakočevića sa bivšim premijerom Milom Đukanovićem, o kojima je upoznat iz medija.

Pajović je kazao da je Kamarata upoznao i sa kumovskim vezama Gorana Rakočevića sa bivšim premijerom Milom Đukanovićem

„Istakao sam da smo u vezi sa zagonetnom firmom Fiesta slali dopise na sve državne adrese, kao i o lažnim adresama gdje je navodno bilo sjedište te firme od Lozane u Švajcarskoj, Beograda do hotela „Crna Gora“. Sadašnji predsjednik Savjeta RTCG-a Dušan Simonović u jednom razgovoru meni i Mirjani Popović je rekao da moraju 800 i nešto hiljada eura da plate toj firmi uz riječi da se radi o velikoj ujdurmi Rakočevića i Duška Kneževića“, istakao je Pajović navodeći da je to isto saopštio i predstavnicima Evropske komisije, ali i pred crnogorskim sudom u sporu nastalom po tužbi Simonovića.

Interesovali se i za oružje u zgradi RTCG

Alberta Kamaratu je, prema riječima Pajovića, veoma interesovalo otkud oružje u zgradi RTCG-a.

„Treća tema bila je položaj radnika državne televizije i pravni status Novog sindikata. Informisao sam ga da smo među članstvom na početku imali više od pola zaposlenih, ali i način na koji su pod pritiscima poslovodstva i direktora mnogi morali ispisati. Mi nijesmo htjeli prihvatili ulogu da budemo produžena ruka direktora“, kazao je Pajović.

Galerija

Bonus video: