Ko je, kako i za koliko novca prodavao piće na koncertu Đorđa Balaševića

Piće i hrana su se mogli kupiti jedino na mjestu održavanja koncerta, a prodavani su po nekoliko puta većim cijenama od uobičajenih i bez fiskalnih računa
0 komentar(a)
Đorđe Balašević, Foto: Luka Zeković
Đorđe Balašević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.09.2012. 14:48h

Poreska uprava (PU) će provjeriti da li su pravilno evidentirani prihodi od prodaje hrane i pića za vrijeme koncerta Đorđa Balaševića u Podgorici.

"Od organizatora koncerta smo pribavili spisak osoba koji su prodavali proizvode i usluge, pa će se kontrolom utvrditi da li su ti prihodi pravilno evidentirani", saopštili su predstavnici PU agenciji Mina-business.

Koncert, održan prošle sedmice na Stadionu malih sportova, privukao je nekoliko hiljada građana, koji su piće i hranu mogli kupiti jedino na mjestu održavanja koncerta. Ti proizvodi su prodavani po nekoliko puta većim cijenama od uobičajenih i bez fiskalnih računa.

Balašević napunio Stadion malih sportova >>>

Iz PU su, odgovarajući na pitanje da li su kontrolisali prodaju hrane i pića i na koji način su organizatori koncerta dobili dozvolu za takvu vrstu prodaje, kazali da nijesu nadležni da izdaju odobrenja za prodaju proizvoda i usluga u ugostiteljskoj djelatnosti.

"Samim tim nijesmo nadležni ni za prodaju na privremenim mjestima, već za utvrđivanje prihoda i plaćanje poreskih obaveza na njih", rekli su iz PU.

Prema njihovim riječima, PU je u dijelu svoje nadležnosti obavila kontrolu prihoda koji su ostvareni prilikom održavanja koncerta.

"U tom cilju realizovana je kontrola organizatora koncerta i utvrđeni prihodi od prodatih ulaznica, prihodi po osnovu autorskog honorara samog izvođača, kao i utvrđene poreske obaveze koje je organizator dužan da plati", naveli su iz PU.

Ulaznice za koncert i film Balaševića koštale su od 15 do 28 eura.

Iz PU agenciji Mina-business nijesu odgovorili na pitanja poslata u julu koja su se odnosila na održavanje Lejk festa u Nikšiću.

Ulaznice za tri dana Lejk festa, koji je održan od 20. do 22. jula, koštale su 25 eura, deset eura više nego prošle godine. Dnevne ulaznice mogle su da se kupe po cijeni od deset eura ili četiri eura više nego prošle godine.

Lake Fest: Koliko god da šalju piva, malo je >>>

Na koncertu, koji je okupio oko 25 hiljada ljudi, nije bilo dozvoljeno unošenje hrane i pića, koji su se tamo mogli kupiti, uz kupone i po pristupačnim cijenama.

Međutim, van ograđenog prostora, organizovana je prodaja hrane, pića, cigareta, suvenira i slično, a naplaćivan je i parking bez izdavanja bilo kakvog računa.

Bonus video: