Komisija stopirala preuzimanje Rudnika uglja

Sutkinja Nataša Bošković za mjesec je donijela dvije privremene mjere zabrane EPCG da kupi akcije Rudnika
166 pregleda 0 komentar(a)
Rudnik uglja, Foto: Goran Malidžan
Rudnik uglja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 09.06.2018. 17:23h

Komisija za tržište kapitala prekinula je Elektroprivredi postupak preuzimanja akcija Rudnika uglja Pljevlja (RUP), dok je na snazi privremena sudska mjera zabrane kupovine akcija.

Sutkinja Privrednog suda Nataša Bošković za mjesec je donijela dvije privremene mjere zabrane EPCG da kupi akcije RUP-a sve do okončanja parnice koju je pokrenuo manjinski akcionar EPCG M&V Company, u vlasništvu Vasilija Miličkovića. Miličković traži da se poništi sporna skupštinska odluka EPCG o preuzimanju RUP-a, donijeta 26. marta ove godine.

U juče objavljenom rješenju Komisije, koje je potpisao njen predsjednik Zoran Đikanović, regulator na tržištu kapitala je našao da je privremena mjera Privrednog suda “prethodno pravno pitanje za čije rješavanje je nadležan sud, te je ocijenila da je neophodno prekinuti razmatranje upravnog postupka po izvještaju (od 7. maja ove godine) u kojem se razmatra da li je postupak javne ponude za preuzimanje emitenta od strane sticaoca okončan, dok traje privremena mjera”.

Protiv ovog rješenja Komisije se može pokrenuti upravni spor podnošenjem tužbe Upravnom sudu u roku od 20 dana od prijema rješenja. EPCG je prošle sedmice uložila vijeću Privrednog suda novi prigovor kojim se traži ukidanje privremene mjere zabrane kupovine akcija, a ove sedmice iz elektroenergetske kompanije su zvanično zatražili izuzeće sutkinje Bošković iz sudskog postupka koji još nije ni počeo. Bošković je zakazala za 25. jun prvo ročište.

Tročlano vijeće Privrednog suda u kojem presudno odlučuje sutkinja-izvjestilac Nataša Sekulić (zamjenica predsjednika Privrednog suda), a u kojem se još nalaze sudije Miodrag Anđelić i Ivan Kovačević, poništilo je prvu privremenu mjeru zabrane. Sutkinja Bošković je nakon toga donijela i drugu zabranu ostajući pri stavu da može biti pričinjena nenadoknadiva šteta u slučaju da se u međuvremenu u sistemu Centralne depozitarne agencije (CDA) zaključi kupoprodaja akcija RUP-a. U CDA su prodajne naloge dostavili vlasnici više od 96 odsto akcija RUP-a, a najviše novca bi trebalo da dobije brat crnogorskog predsjednika, Aco Đukanović, oko 3,8 miliona i italijanska kompanija A2A nešto manje od 13 miliona eura. Miličković smatra da će parnica pred Privrednim sudom biti u potpunosti obesmišljena ako se, u međuvremenu, obavi kupoprodaja akcija RUP-a, a da će država, akcionari EPCG i svi građani u krajnjem platiti ovu štetu.

Prethodnim rješenjem Vijeće Privrednog suda je naložilo sutkinji Bošković da cijeni dva mišljenja Komisije za tržište kapitala, koja je kao nadzorni organ odobrila EPCG ponudu za preuzimanje RUP-a. Vijeće je konstatovalo da Bošković prilikom donošenja rješenja o privremenoj mjeri nije cijenila rješenja Komisije.Bošković je navela da su mišljenje i rješenje Komisije bez uticaja na odlučivanje suda. Ona je istakla, u drugoj privremenoj mjeri, da je samo može obavezivati pravno shvatanje na kome se temelji rješenje revizijskog, tj.Vrhovnog suda.

Miličković se ponovo obratio Sudskom savjetu

Tužilac u ovom sporu Miličković, drugi put se za 10-tak dana obratio Sudskom savjetu i njegovom predsjedniku Mladenu Vukčeviću podsjećajući ga da je 28. maja podnio inicijativu za pokretanje postupka, zbog povreda Kodeksa sudijske etike, protiv predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića i sudija toga suda Nataše Sekulić, Miodraga Anđelića i Ivana Kovačevića.

“Tražim da me pismeno i hitno obavijestite da li je moja inicijativa uručena navedenim sudijama i da li su podnijeli izjašnjenje. Ukoliko inicijativa nije uručena, tražim da me obavijestite iz kojih to razloga nije učinjeno, a ukoliko su sudije dale izjašnjenje tražim da mi se isto dostavi”, istakao je Miličković u novom obraćanju Vukčeviću.

Bonus video: