Klikovac: Plaćam državni namet, ali 2,5 eura EPCG neću

Uz popust od 30 odsto, jer je redovni platiša, i državni porez od jednog eura i uračunati PDV, Klikovcu je isporučen račun od 4,12 eura
0 komentar(a)
Jagoš Klikovac, Foto: Luka Zeković
Jagoš Klikovac, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.09.2012. 12:15h

Za potrošenih nula kilovata na pomoćnom objektu Jagošu Klikovcu iz Zete, Elektroprivreda je za prošli mjesec ispostavila račun od 4,12 eura.

Klikovac je istakao da je redovno plaćao 71 cent za održavanje brojila u pomoćnom objektu, a odnedavno i euro poreza koji je nametnula država, ali da nove namete ne želi da plati.

“Sve račune plaćam redovno, nikome do sada nijesam ostao dužan. Pristao sam da plaćam euro po strujnom brojilu, ali ova dva eura više neću da platim”, kazao je Klikovac i pokazao račune iz kojih se vidi da je redovan platiša.

Iz Elektroprivrede su saopštili “Vijestima” da je Regulatorna agencija za energetiku (REA) odgovorna što je Klikovac dužan da plati 4,12 eura, iako nije potrošio ni cent.

“Metod za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda energetskih subjekata na osnovu kojih se utvrđuju tarifni elementi za sve kategorije potrošnje donijet je od strane RAE. Nove metodologije u odnosu na dosadašnje na drugačiji način vrše raspodjelu regulatorno dozvoljenog prihoda, tj. smanjenih varijabilnih i povećanih fiksnih naknada”, odgovorili su “Vijestima” iz Elektroprivrede.

Iz Elektroprivrede su saopštili “Vijestima” da je Regulatorna agencija za energetiku (REA) odgovorna što je Klikovac dužan da plati 4,12 eura

Pojasnili su da fiksne naknade predstavljaju naknade koje se naplaćuju svim kupcima i ne zavise od količine utrošene električne energije.

Na računu Klikovca navedene su fiksne naknade za angažovanje distributivnog kapaciteta u iznosu od 1,35 eura, naknada snabdjevaču - 1,50 eura i naknada operateru tržišta od pet centi.

Uz popust od 30 odsto, jer je redovni platiša, i državni porez od jednog eura i uračunati PDV, Klikovcu je isporučen račun od 4,12 eura.

Toliko će, prema računici Elektroprivrede, morati da plati svaki građanin koji ima registrovano električno brojilo, čak i ako, kao Klikovac, ništa ne potroši.

Na osnovu prihoda energetskih kompanija, RAE je odobrila poskupljenje cijena električne energije koje su stupile na snagu 1. avgusta, pa kilovat-sat struje košta 9,5 centi sa uračunatim PDV-om.

U Elektroprivredi smatraju da je ovakvo rješenje pravičnije za kupce, jer ono “zastupa princip da svaki kupac pokriva pripadajući trošak koji stvara elektroenergetskom subjektu”. “Utvrđena naknada snabdjevaču nije posljedica povećanja cijena nego drugačije metodologije njenog utvrđivanja”, piše u odgovoru.

Zamjenik direktora RAE Pero Vučković nije juče bio voljan da govori o pomenutom problemu.

“Ne mogu se sada bakćati sa tim”, odbrusio je Vučković.

Bonus video: