U Vladi svjesni da je situacija u KAP-u teška, partnera će i dalje tražiti

U Vladi tvrde da čine sve da ispune zaključke Skupštine o Kombinatu
5 komentar(a)
Ažurirano: 21.09.2012. 16:27h

Povodom nalaženja novog investitora za Kombinat aluminijuma i raskida saradnje sa aktuelnim, ruskim CEAC-om, Vlada je činila i čini sve što je moguće, u skladu sa zakonom i ugovorom, saopšteno je iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Oni su reagovali na tekst: “Opušteno kad su građani platili dug”, a u vezi s neispunjenim zaključcima o rješavanju problema u vezi s KAP-om, koje je usvojila Skupština.

Istakli su da je Vlada uspjela da očuva KAP i redovnost isplata zarada za preko 1.000 radnika u izuzetno nepovoljnoj globalnoj klimi za aluminijumsku industriju.

U reagovanju su naglasili da skeniranje stanja u KAP-u ne bi bilo potpuno, niti kompetentno, bez osvrta na fabrike koje se bave ovom granom industrije u svijetu, ali i u najbližem okruženju.

"Najveći svjetski proizvođač aluminijuma, američka kompanija Alcoa, objavila je da će ove godine zatvoriti svoja tri evropska postrojenja – dva u Španiji i jedan u Italiji, kao i fabrike u američkim saveznim državama Tenesi i Teksas. Prošla godina bila je izuzetno loša za industriju aluminijuma na globalnom nivou zbog drastičnog pada cijene tog rasprostranjenog metala, što je dovelo do najave zatvaranja brojnih fabrika, prije svega u Evropi i SAD-u. Tako je kompanija Rio Tinto Alcan zatvorila kombinat u Linemutu u Engleskoj, dok tu mogućnost razmatra i kompanija Zalco iz Danske sa svojim pogonom kapaciteta 230.000 tona. Njihovim putem mogao bi krenuti i Alro iz Rumunije koji, takođe, planira obustavu proizvodnje".

"U decembru 2011. kompanija Zalco, koja pripada grupi Klesch, zatvorila je fabriku za proizvodnju aluminijuma u Danskoj kapaciteta 230.000 tona, a vrlo brzo planira i zatvaranje svojih postrojenja u Holandiji. I u najbližem okruženju je slična situacija. Mostarski Aluminij je prije nekoliko dana upozorio da će zbog problema sa visokom cijenom električne energije biti prinuđen da smanji proizvodnju za 50 odsto i otpusti polovinu radnika, dok bi u drugoj etapi uslijedilo gašenje cjelokupne proizvodnje. U takvoj atmosferi na svjetskom tržištu aluminijuma, Vlada Crne Gore je uspjela da očuva KAP, redovnost isplata zarada za preko 1.000 zaposlenih i u fazi je pregovora sa novim investitorom koji će biti u mogućnosti da preuzme akcije i dugove ruskog CEAC-a i EN plus grupe, ali i da ispuni ono što je glavni zahtjev Vlade, a to su investicije u Rudnik boksita, kapacitete Prerade, Glinice…”, saopštili su iz Vlade na čijem čelu je Igor Lukšić.

Oni dodaju da je “Vlada uradila i nastavlja da radi sve što je moguće povodom zaključaka Skupštine iz februara ove godine, u skladu sa zakonom i ugovorom”.

“Prvi zaključak je glasio da Vlada u skladu sa zakonom i ugovorom, na najefikasniji način raskine saradnju sa CEAC-om i preuzme većinsko vlasništvo u KAP-u, uz sve rizike koji iz toga proizilaze. U skladu sa zakonom i ugovorom, ispoštovana je procedura za raskid ugovora, koja je s pravnog aspekta vrlo komplikovana i došli smo do faze kada nam preostaju opcije arbitraža ili stečaj".

"Jasno je da ni arbitraža ni stečaj nisu najefikasniji načini. Arbitraža zbog dužine trajanja, a što se tiče stečaja, koji se može uvesti i mimo volje Vlade, on predstavlja scenario koji Vlada ne želi i pokušava da ga izbjegne, s obzirom na posljedice koje može da ostavi po kompaniju. Stav Vlade je da je najefikasniji način da se nađe novi partner za preuzimanje akcija i dugovanja CEAC-a i EN plus grupe, uz ispunjavanje onoga što je strateški zahtjev Vlade, a to su investicije”, naglasili su iz Vladinog Biroa.

Revizor odustao od snimanja KAP-a

Oni su istakli da je Ministarstvo finansija angažovalo međunarodnu revizorsku kuću da uradi reviziju poslovanja.

“Nažalost, ta kuća je odustala, i to je nešto na šta Vlada nije mogla da utiče. Ipak, od navedenog zahtjeva ne odustajemo jer je upravo Vlada najviše zainteresovana za izvještaj o poslovanju KAP-a, pa je postignut dogovor da Državna revizorska institucija obavi reviziju poslovanja. Što se tiče zahtjeva da EPCG ostane u državnom vlasništvu, to je jedan od strateških ciljeva ove Vlade. EPCG je definitivno u većinskom državnom vlasništvu i to je nešto o čemu nema dileme. Sve ove opcije koje su razmatrane i koje se odnose na dugoročno snabdijevanje električnom energijom, kao i na ulogu EPCG u funkcionisanju KAP-a, predstavljaju polazne elemente za izradu Studije održivosti aluminijumske proizvodnje koju treba da izradi novi budući menadžment”, istakli su iz Vlade.

Galerija

Bonus video: