Privredna saradnja CG i Mađarske: Mađare priželjkuju i za Poštu

Saveljić je rekao da je osnovni cilj sastanka povećanje robne razmjene između dvije zemlje, kada su u pitanju poljoprivredni proizvodi
0 komentar(a)
Poslovni forum u Privrednoj komori CG, Foto: Luka Zeković
Poslovni forum u Privrednoj komori CG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.09.2012. 18:56h

Privredna saradnja sa Mađarskom je dobra, ali postoji ogroman prostor za njeno unaprijeđenje, saopšteno je na poslovnom forumu posvećenom agraru koji je organizovala Privredna komora (PKCG).

Potpredsjednik PKCG Ivan Saveljić je rekao da je osnovni cilj sastanka povećanje robne razmjene između dvije zemlje, kada su u pitanju poljoprivredni proizvodi.

On je rekao da Mađarska Crnoj Gori može pomoći u prenošenju iskustava u pogledu razvoja trgovine i usluga, pospješivanje ulaganja i pregovora sa EU o privrednim pitanjima. Saveljić je naglasio da Mađarska ima iskustava u restrukturiranju sektora električne energije.

“Mađarska preduzeća imaju bogata iskustva na planu obnovljivih izvora energije, kao i investicija u oblasti zaštite okoline kao što je izgradnja sistema otpadnih voda i deponije čvrstog otpada, što bi se moglo iskoristiti kroz zajedničku saradnju”, rekao je on.

Domaći privrednici, istakao je Saveljić, očekuju da će Mađari u narednom periodu učestvovati u privatizaciji Pošte, te da iskažu zainteresovanost za dodjelu koncesija za istraživanje i eksploataciju nafte i gasa u crnogorskom podmorju.

Ministar ruralnog razvoja Mađarske Šandor Fazekaš je kazao da Mađarska može da pomogne Crnoj Gori slanjem stručnjaka iz oblasti zaštite poljoprivrednih proizvoda, te da bi mogla pomoći iskustvima na planu zaštite biljaka.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević je ocijenio da najviše prostora za investicije ima u mesnoj industriji, proizvodnji mlijeka, voća, povrća i vina.

Bonus video: