Uniji napadi ne mogu ništa

Pojedini mediji pokušavaju da kroz napade i kritike Vučinića zbog njegovog angažmana u Frontu, i izmišljajući raskole unutar Unije, oslabe njen rad, ocijenio je Pavićević
0 komentar(a)
Zvonko Pavićević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Zvonko Pavićević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.09.2012. 17:12h

Unija slobodnih sindikata (USS) od osnivanja nije pod kontrolom vlasti ili bilo koje političke strukture i sve učestalije insinuacije o raskolu unutar USS neće dovesti u pitanje njen opstanak, saopšteno je iz Sindikata prosvjete, članice USS.

U saopštenju, koje je potpisao predsjednik Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević, naglašeno je da je protiv USS počela kampanja sa namjerom da se onemogući njen rad i djelovanje.

On je istakao da je prolazeći kroz najteža iskušenja od svog osnivanja, USS morala da djeluje u teškim uslovima protiv raznih, po radnike nepravednih i ponižavajući zakonskih rješenja, kakav je Zakon o radu, Zakon o štrajku i Opšti kolektivni ugovor.

"Bila je prinuđena da u neravnopravnoj borbi sa drugom centralom (SSCG), koja je odavno dobila epitet posebnog “ministra za očuvanje socijalnog mira”, dokazuje svoju repezentativnost u cilju dobijanja mjesta na sindikalnoj sceni, a vrlo često i da golim životima brani obespravljene radnike od posljedica besprimjernih privatizacija i gubljenja radnih mjesta", kazao je Pavićević.

On je dodao da za stečeni ugled USS “bez sumnje velike zasluge pripadaju njenom članu, predsjedniku Sindikata Željezare i predsjednik Glavnog odbora USS Janku Vučiniću”.

“Njegova borba za očuvanje Željezare od osionih tajkuna i bezosjećajnih predstavnika vlasti, obezbijedila mu je status velikog sindikalnog borca u Crnoj Gori. Sindikalnom hrabrošću je zadobio povjerenje ne samo radnika nikšićke Željezare, već svih radnika, kao i većine slobodnomislećih i objektivnih ljudi u našoj zemlji. Bez obzira što se u USS mogu, kao i u svakoj organizaciji, pojaviti različita mišljenja o tome gdje je granica koja odvaja politiku i sindikalnu djelatnost i da li je naš član tu liniju prešao, ipak pitanje jedinstva i opstanak Unije nikada nije doveden u pitanje”, tvrdi Pavićević.

On je kazao da pojedini mediji pokušavaju da kroz napade i kritike Vučinića zbog njegovog angažmana u Demokratskom frontu, i izmišljajući raskole unutar USS oslabe njen rad.

“Tom pritisku se pridružio i novi poslodavac nikšićke Željezare, koji se usudio da uruči otkaz sindikalcu u koga radnici imaju neograničeno povjerenje i koji je argumentima razotkrio svu bijedu i bezočnost ove i većine privatizacija u Crnoj Gori. O Vučinićevom angažmanu u “politici” i daljem sindikalnom djelovanju raspravljaće se, ukoliko bude potrebno, isključivo na sjednicama GO, kako i dolikuje ozbiljnoj organizaciji”, naveo je Pavićević.

Bonus video: