Građanski bankarski ombudsman: Zaštitite građane - ukinite zelenaše

"Kamatama koje su najveće u okruženju doveli su klijente do ruba održive životne egzistencije”, istakla je Savićević
76 pregleda 0 komentar(a)
Dejana Savićević, Foto: Savo Prelević
Dejana Savićević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.09.2012. 20:08h

Nevladina organizacija Građanski bankarski ombudsman (GBO) dostavila je incijativu Skupštini u kojoj traži da se raspravlja o ukidanju mikrofinansijskih institucija (MFI) i da se donese zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

“U Crnoj Gori između 30 i 50 hiljada ljudi trpi posljedice nezakonitog i neprofesionalnog poslovanja MFI i banaka zbog toga što su svojim zelenaškim odnosom prema klijentima doveli građane u položaj dužničkog ropstva.

"...Takvo poslovanje banaka i MFI rezultiralo (je) društvenim problemom nesagledivih posljedica u ekonomskom, socijalnom, moralnom i egzistencijalnom smislu”, saopšteno je iz GBO

Kamatama koje su najveće u okruženju doveli su klijente do ruba održive životne egzistencije”, istakla je direktor te NVO Dejana Savićević.

Postojeća zakonska regulativa ne obuhvata na odgovarajući način, kako su objasnili u ovoj organizaciji, tu problematiku i način njenog rješavanja, te je potrebno donijeti odgovarajući zakon jer sve zemlje u okruženju imaju zakone koji regulišu taj problem.

“Potreba za njegovim rješavanjem je veća zbog toga što je takvo poslovanje banaka i MFI rezultiralo društvenim problemom nesagledivih posljedica u ekonomskom, socijalnom, moralnom i egzistencijalnom smislu”, saopšteno je iz NVO Građanski bankarski ombudsman.

MFI svoje plasmane građanima odobravaju po izuzetno visokim kamatnim stopama, o čemu svjedoče i podaci Centralne banke (CBCG).

Prema posljednjim dostupnim podacima od kraja juna, prosječna ponderisana kamatna stopa bila je 19,58 odsto, a prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa 28,80 odsto.

Bonus video: