Elektroprivreda isključuje struju KAP-u 30. septembra

KAP nije izmirio cjelokupnu julsku i avgustovsku fakturu, koja iznosi skoro 10 miliona eura, tako da sadašnji dug fabrike prema EPCG prelazi 50 miliona eura
65 pregleda 5 komentar(a)
KAP kombinat aluminijuma, Foto: Arhiva Vijesti
KAP kombinat aluminijuma, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 17.09.2012. 14:55h

Elektroprivreda (EPCG) će 30. septembra obustaviti snabdijevanje Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) električnom energijom, najavili su njeni predstavnici.

"Kritična situacija koja je nastala sa KAP-om više nije prihvatljiva za EPCG jer predstavlja ozbiljan rizik za budućnost kompanije, ugrožavajući integritet elektroenergetskog sistema kao i snabdijevanje građana", navodi se u saopštenju EPCG.

EPCG je odlučila da obustavi isporuku struje, nakon što je KAP-u uputila zvaničan dopis za hitno plaćanje duga od preko 50 miliona eura koje je trebalo da izmiri do subote. Taj dug se, kako objašnjavaju, akumulirao tokom poslednje tri godine.

"To je previđeno Okvirnim dugoročnim protokolom o snabdijevanju električnom energijom KAP-a, potpisanim u februaru 2010. između te kompanije, EPCG i Vlade Crne Gore", podsjetili su iz EPCG.

Iz EPCG su poručili da kontinuirano neplaćanje duga KAP-a ozbiljno ugrožava ekonomsku i finansijsku održivost elektroenergetske kompanije, koja je, kako bi zadovoljila potrošnju tog klijenta, prinuđena da uvozi električnu energiju preuzimajući tako veće troškove koji iz toga proizilaze.

KAP nije izmirio cjelokupnu julsku i avgustovsku fakturu, koja iznosi skoro 10 miliona eura, tako da sadašnji dug fabrike prema EPCG prelazi 50 miliona eura.

Kombinat je prošlog mjeseca ispoštovao zahjeve elektroenergetske kompanije za smanjenje potrošnje električne energije, kada je u dva navrata isključio desetak, odnosno 18 elektrolitičnih ćelija.

Bonus video: