Željezarci najavili proteste ispred ambasade Turske i zgrade Vlade

"Na protestima ćemo pitati može li biti investitor vlasnik koji se samo obračunava sa Sindikatom i zaposlenima", poručio je Vučinić
148 pregleda 103 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2012. 18:25h

Radnici Željezare Toščelik protestovaće u srijedu, 19. septembra, ispred turske ambasade u Podgorici, a u četvrtak, 20. septembra, i ispred Vlade zahtijevajući odgovor ko je Tosjali holding i ko je vlasnik nikšićke fabrike.

Predsjednik Sindikata Janko Vučinić kazao je da je takav potez radnika uslovilo rješenje o otkazu koje mu je uručeno zbog navodnog nasilničkog ponašanja prema koleginici Aleksandri Jošanović.

"Na protestima ćemo pitati može li biti investitor vlasnik koji se samo obračunava sa Sindikatom i zaposlenima. Prvo ćemo to pitanje postaviti turskom ambasadoru, a potom premijeru Crne Gore, jer se moramo boriti", rekao je Vučinić.

TV Vijesti, Darko Bulatović

On je, u naelektrisanoj atmosferi na konferenciji za novinare ispred fabričke kapije, na kojoj su mu podršku iskazali okupljeni radnici, kazao da ga sa funkcije predsjednika mogu smijeniti jedino zaposleni u Željezari.

"Moj otkaz je uperen i protiv radnika, koje turski vlasnik po svaku cijenu hoće da pretvori u robove, ali i Sindikata. Potezi turskog vlasnika ukazuju da on ni ne liči na investitora, već na nekoga ko je došao da zatvori fabriku", rekao je Vučinić.

Vučinić je istakao da zatvaranje Željezare radnici neće dozvoliti ni po cijenu života, i ocijenio da je turski Toščelik rješenjem o otkazu dokazao da je samo pričao puste priče o proizvodnji, investicijama i boljem standardu.

Predstavnik radnika Profilnih valjaonica Željko Perović kazao je da je Vučinić neprikosnoveni lider željezaraca i da ih jedino on može zastupati u pregovorima sa poslodavcem

"Očekivali smo da ćemo sa poslodavcem danas nastaviti razgovore, ali umjesto toga uslijedio je otkaz, što je dokaz koliko žele razgovore sa radnicima i koliko su u mogućnosti da organizuju proizvodnju i omoguće investicije“, kazao je Vučinić.

Govoreći o opužbama za nasilničko ponašanje, Vučinić je kazao da se ne bi okupilo toliko radnika da mu iskažu podršku da to ima bilo kakve veze sa istinom.

"Bole me te laži, a jedina istina je da sam samo želio da sjedemo za pregovarački sto, da fabrika nastavi da radi, da primamao adekvatnu platu, umjesto socijale od 250 eura, ali na žalost, ni poslovodstvo, ni Ministarstvo ekonomije nema sluha i mi se moramo boriti", kazao je Vučinić.

Prema njegovim riječima, haranga protiv njega krenula je, vjerovatno, zato što je pristupio Demokratskom frontu, a počeli su je, kako predpostavlja, "funkcioneri Demokratske partije socijalista i njihovi poslušnici i špijuni".

Predstavnik radnika Profilnih valjaonica Željko Perović kazao je da je Vučinić neprikosnoveni lider željezaraca i da ih jedino on može zastupati u pregovorima sa poslodavcem.

"Poslodavac prije nekoliko dana pruža ruku i čestita Vučiniću što smo odložili proteste, prekinuli štrajk i pružili još jednu šansu pregovorima, da bi mu danas iskazali zahvalnost otkazom", kazao je Perović.

On je istakao da se Vučinić cijelo vrijeme isključivo bori za prava radnika i zbog toga pozvao i bivše željezarce da im se pridruže na najavljenim protestima u Podgorici.

Uprava Toščelika: Vučiniću je prestao radni odnos

Predsjednik Sindikata Željezare Tosčelik, Janko Vučinić, nije dobio otkaz, nego mu je, kako tvdi uprava, u disciplinskom postupku izrečena mjera prestanka radnog odnosa.

Kako je saopšteno iz Kabineta Izvršnog direktora Toščelik Nikšić, informacija da je Vučinić dobio otkaz nije tačna.

"Imao sa verbalni duel sa inžinjerkom Jošanović, ali nije bilo nasilničkog ponašanja", rekao je Vučinić

Navodi se da pravila ponašanja predviđena važećim propisima važe za sve zaposlene, pa i za Vučinića, i on je bio dužan da ih se pridržava.

Iz Tosčelika naglašavaju da mjera prestanka radnog odnosa nema veze sa sindikalnim aktivnostima Vučinića.

"Štaviše, otvoreni smo za dijalog i spremni da pregovaramo sa predstavnicima radnika u vezi sa njihovim zahtjevima kako bismo našli zajedničko rješenje u cilju opstanka i budućnosti fabrike", zaključuje se u saopštenju.

Vučinić: Žaliću se zbog otkaza, sud će me vratiti na posao

Prošle sedmice displinska komisija je zasijedala zbog optužbi inženjerke Aleksandre Jošanović da je Vučinić vrijeđao i nasilnički se ponio prema njoj.

Iako su Vučinićevi svjedoci kazali da je bio u pitanju samo verbalbni duel, poslovodstvo je odlučio da mu, 15-ak dana nakon reizbora na mjesto predsjednika Sindikata, uruči otkaz.

"Ne mogu da vjerujuem da su ovo uradili. Ja sam tog dana otišao na poziv radnika koji su tvrdili da se nad njima vrši mobing... Imao sa verbalni duel sa inžinjerkom Jošanović, ali nije bilo nasilničkog ponašanja. Izgleda da to namjerno rade sada kada treba da se riješi zahtjevi radnika", kazao je Vučinić za "Vijesti".

Vučinić je najavio da će podnijeti žalbu zbog otkaza i da će ga sud vratiti na posao.

Vučinić: Saopštenje USS nije izdato regularno >>>

Galerija

Bonus video: