Budva u rukama banaka: Građani otplaćuju ono što partneri Opštine nijesu

„Cijevna komerc”, kao hipoteku za kredit, založila zemlju koju je dobila od uprave metropole turizma za gradnju zgrade Akademije znanja
109 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2012. 10:22h

Podgorička kompanija “Cijevna komerc”, biznismena Danila Petrovića, više je nego profitirala od ugovora sa Opštinom Budva koji se odnosi na projekat izgradnje zgrade fakulteta „Akademije znanja“.

Osim što je dobila 12 hiljada kvadrata opštinske zemlje, te još dodatnih 2,7 miliona eura, koliko je grad uložio u izgradnju futurističke građevine , u kojoj je sjedište nekoliko fakulteta, na kraju su građani Budve bili primorani da na sebe preuzmu i vraćanje kredita “Cijevne komerc” kod Prve banke, u vlasništvu familije Đukanović, od gotovo dva miliona eura.

„Vijesti“ su detaljnim uvidom u katastarsku evidenciju utvrdile da je na ime opštinske zemlje od nekih 1,2 hektara koji su dati “Cijevni komerc” na ime izgradnje “Akademije znanja”, ta firma, zalažući je kao hipoteku, uzela kod Prve banke i Hipo Alpe Adria banke ukupno 14 miliona eura kredita.

Kako su “Vijesti” saznale, zbog nevraćanja dijela kreditnih obaveza, na najvećoj parceli u centru Budve od 3.168 kvadrata, a koju je Opština poklonila “Cijevni komerc”, sada je uknjižena “Hipo Alpe Adria lizing” DOO Podgorica.

Tako se sada na ime te banke nalaze parcele od 162 kvadrata na katastarskoj parceli 552/1 KO Budva, 660 kvadrata na parceli 553 KO Budva i 347 kvadrata na parceli 554 KO Budva. Vrijednost hipoteke je ukupno 4.182.727 eura.

Zgrada "Akademije znanja"

Najveća parcela koja je istim ugovorom dodijeljena “Cijevni komerc” na katastarskoj parceli 555/1 od 3.168 kvadrata uknjižena je, takođe, na “Hipo Alpe Adria lizing” i to na ime ugovora o lizingu koji je zaključen sa firmom “Budva investment”, a koju je osnovao Danilo Petrović.

I zemlja u Bečićima, koja je na osnovu istog ugovora dodijeljena “Cijevni komerc” kako bi izgradila fakultet, sada je založena na ime kredita kod Prve banke.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: