Kako do subvencija za struju

Pravo na subvenciju mogu ostvariti grupe potrošača kojima račun ne prelazi 60 eura i koji uredno izmiruju obaveze za isporučenu električnu energiju
595 pregleda 2 komentar(a)
račun struja, Foto: Luka Zeković
račun struja, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.09.2012. 19:18h

Ministarstvo rada i socijalnog staranja pozvalo je sve potencijalne korisnike programa subvecioniranja potrošača električne energije da se do 20. septembra prijave nadležnim lokalnim institucijama za korišenje subvencije za septembar.

Iz Ministarstva su podsjetili da je Vlada proširila program pomoći sa sadašnjih oko 13.000 na 27.000 potencijalnih korisnika.

Vlada je prvi put najavila proširenje liste u januaru nakon prvog protesta građana protiv poskupljenja kojeg su organizovali Unija slobodnih sindikata, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora i Studentska unija.

Međutim subvencije za nove korisnike i dalje nijesu zaživjele zbog komplikovane procedure zbog velikog broja kategorija koji preko više različitih institucija predaju zahtjeve.

Program subvencioniranja je proširen na sve korisnike: materijalnog obezbjeđenja porodice; njege i pomoći drugog lica; lične invalidnine i smještaja u drugu porodicu; materijalnog obezbjeđenja boraca; nezaposleno lice kojem je utvrđen status invalida rada II ili III kategorije u smislu propisa o penzijskom i invalidskom osiguranju, ukoliko prihodi njihovog domaćinstva ne prelaze 158,70 eura; nezaposleno lice ometeno u razvoju koje je razvrstano u određenu kategoriju i stepen ometenosti u skladu sa posebnim zakonom, a završilo obrazovanje u specijalnoj školi; nezaposleno lice ometeno u razvoju koje je razvrstano u određenu kategoriju i stepen ometenosti u skladu sa posebnim zakonom, a završilo je redovno obrazovanje; nezaposleno lice koje je završilo obrazovanje uz prilagođeno izvođenje obrazovnog programa i pružanje dodatne stručne pomoći ili posebnom obrazovnom odnosno vaspitnom programu u skladu sa posebnim zakonom.

Procedura podrazumijeva da korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice, lične invalidnine, njege i pomoći drugog lica i lica koja su smještena u drugu porodicu zahtjev Centru za socijalni rad; korisnici materijalnog obezbjeđenja boraca zahtjev prilažu nadležnoj službi lokalne uprave za poslove boračke i invalidske zaštite; nezaposleni invalidi rada druge ili treće kategorije i lica sa smetnjama u razvoju dokumentaciju i zahtjev za subvenciju podnose biroima rada ili kancelarijama Zavoda za zapošljavanje prema mjestu boravka.

Pravo na subvenciju mogu ostvariti grupe potrošača kojima račun ne prelazi 60 eura i koji uredno izmiruju obaveze za isporučenu električnu energiju ili su sa EPCG sklopili Ugovor o dimnamici plaćanja neizmirenih obaveza i ako isti poštuju.

Bonus video: