Mladenović pakuje kofere

Vlasnik nikšićkog Metalca, firme koja je važila kao primjer dobre privatizacije, odlučio da raspiše tender za prodaju imovine preduzeća
908 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2012. 18:35h

Nakon procjene imovine nikšićkog preduzeća Metalac, firme čiju dobrovoljnu likvidaciju je 10. maja pokrenuo njen vlasnik, biće raspisan tender za prodaju. Likvidacija je, prema riječima vlasnika Gorana Mladenovića, pokrenuta zbog situacije na svjetskom tržištu i opadanja posla, zbog problema sa bolovanjima i smanjenom produktivnošću.

Metalac, koji je bio dio "Radoja Dakića“, osnovan je 60-ih godina prošloga vijeka, prodat je 2004. godine za 450.000 eura mariborskoj firmi Metalna nova, u vlasništvu Mladenovića. Tada je naziv firme preimenovan u Montavar metalac, a kada je prije više od pola godine Mladenović prodao matičnu firmu i Metalac je dobio novi naziv – MG inženjering.

"Firma je privatizaciju izvela dosta dobro, bila je odlično organizovana i u nju sam dosta uložio. Ali, kako mi proizvodimo investicijsku opremu, a u Crnoj Gori investicija nema, nema ni posla. Za mene je sve to što se odigrava žalosno, pomagao sam koliko sam mogao, ulagao sedam godina, ali ne može se više. Pakujem kofere i idem iz Crne Gore“, kazao je Mladenović „Vijestima“.

Privredna komora Crne Gore je firmi Montavar metalac 2010. godine dodijelila nagradu za inovativnost jer su primjenom novih tehnologija, između ostalog, povećali produktivnost. Predstavnici Vlade su se, nakon kritika upućenih na račun brojnih neuspjelih privatizacija, pozivali na Metalac koji je drugima trebalo da služi za primjer.

Zbog namjere da od oko 150 radnika zadrži njih 85 bez prethodno isplaćenog socijalnog programa, radnici Metalca su 1. juna pokrenuli štrajk koji je trajao dan jer je vlasnik pristao da zadrži sve zaposlene

"Bio bih zadovoljan kada bi se neko javio da je kupi i za šest miliona, mada ne vjerujem, jer je Nikšić logistički i lokacijski loš. Ali, ko zna. Ja firmu poklanjam radnicima, ali niko je neće“, konstatovao je Mladenović.

Firma duguje oko 2,8 miliona eura, a o potraživanjima koja ne može da naplati, Mladenović kaže da ne želi ni da razmišlja.

„Radnicima se, što se tiče neto zarada, ništa ne duguje. Njih oko 40 je kući na čekanju i oni primaju neku crkavicu. Ne želim da zaposlene ostavim na cjedilu, bez ako ništa ne bude moglo da se riješi. Onda će uslijediti stečaj i to više nije u mojoj moći. Ja ću moj kapital da prijavim u stečajnu masu, pa šta bude“, kazao je vlasnik MG inženjeringa.

Zatvaranjem matične firme u Sloveniji, koja je imala oko 700 zaposlenih, nastali su, tvrdi Mladenović, problemi i za nikšićku kompaniju.

"Da je firma u Sloveniji radila i ova u Nikšiću bi nastavila da radi. Ostala mi je jedna firmica u Beogradu. Šta da se radi. Svuda je sada ’mrtvo’, ne samo u Nikšiću. Želio sam da radim, ali ne ide", zaključio je Mladenović.

Zbog namjere da od oko 150 radnika zadrži njih 85 bez prethodno isplaćenog socijalnog programa, radnici Metalca su 1. juna pokrenuli štrajk koji je trajao dan jer je vlasnik, nakon pregovora gdje su učešće uzeli predstavnici oba crnogorska Sindikata i Vlade, pristao da zadrži sve zaposlene.

Tada je ministar ekonomije Vladimir Kavarić dao čvrste garancije da će od aranžmana sa domaćim firmama, kao što su Kombinat aluminijuma, Željezara, Elektroprivreda, biti posla i za Metalac.

Metalac je “izvisio”, kada je u pitanju saradnja sa KAP-om i Željezarom.

„Ma nema od toga ništa. To su samo priče. Nema posla i to je to“, kazao je Mladenović.

Radnici se boje da je ovo kraj firme

Predstavnik radnika Dragan Koprivica smatra da je bez intervencije Vlade neminovan kraj za firmu koja je nekada slovila za uspješnu.

"Obraćali smo se Vladi u nekoliko mahova, ali nijesu pokazali sluha. I sada smo poslali zahtjeve resornim ministarstvima svjesni da firma bez pomoći Vlade ili banaka ne može da opstane“, kazao je Koprivica.

U razgovorima za vrijeme junskog štrajka iz Vlade su, kako je kazao Koprivica, jasno i radnicima i vlasniku stavili do znanja da nemaju obavezu prema njima, ali ni finansijske mogućnosti da im pomognu.

"Pominju se dvije varijante. Prva je da nas preuzme firma za koju sada radimo, mislim da su u pitanju Norvežani, ali pod uslovom da se broj radnika smanji za 60-70. Druga varijanta je da neka banka uzme kompletnu firmu pod hipoteku, ali ne vjerujem da je banka ’luda’ da zarobi pet miliona ovdje, koliko bi trebalo da se izmiri dug, realizuje socijalni program i ostane nešto za investicije. Bojim se da su obje varijante teško izvodljive i da je ovo kraj firme“, kazao je Koprivica.

Od oko 150 radnika, njih blizu 40 je na prinudnom odmoru tri mjeseca i prima po 165 eura. Onima koji rade zarada je, bez toplog obroka i prevoza, oko 350 eura.

"Gazda se lijepo dosjetio – kada je otvorio novu firmu radnike koji su ostali da rade je registrovao na ovu firmu na neodređeno, dok su oni koji su poslati na prinudni odmor i dalje radnici Montavar metalca", kazao je Koprivica.

Galerija

Bonus video: