Željezarci prekinuli štrajk

Predsjednik Sindikata, Janko Vučinić, kazao je da je većina radnika nakon današnjeg sastanka predstavnika Štrajkačkog odbora i poslovodstva Željezare odlučila da još jednom da šansu pregovorima
66 pregleda 4 komentar(a)
Janko Vučinić, Foto: Ivan Petrušić
Janko Vučinić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 14.09.2012. 16:05h

Radnici nikšićke Željezare Tosčelik prekinuli su štrajk, kako bi ispoštovali predlog poslovodstva da se o rješavanju problema u fabrici i zahtjevu za povećanje zarada pregovora u radnoj atmosferi.

Predsjednik Sindikata, Janko Vučinić, kazao je da je većina radnika nakon današnjeg sastanka predstavnika Štrajkačkog odbora i poslovodstva Željezare odlučila da još jednom da šansu pregovorima.

„Odluka o prekidu štrajka izazvala je negodovanje jednog broja radnika, ali je Štrajkački odbor ispoštovao stav većine“, kazao je Vučinić na konferenciji za novinare ispred fabrike.

On je poručio i da će štrajk biti ponovo aktiviran, ukoliko Sindikat u narednim danima ocijeni da je, umjesto traženja rješenja, riječ samo o odugovlačenju i razvodnjavanju teške situacije.

„U tom slučaju odmah bi pokrenuli štrajk i organizovali proteste. Shvatamo da je situacija izuzetno teška i da je u pitanju opstanak fabrike, ali isto tako i poslovodstvo i resorna mininistarstva treba da znaju da je ugrožena egzistencija radnika“, naveio je Vučinić.

Zaposleni, kako tvrde, očekuju da im budu riješeni zahtjevi o povećanju zarada i upošljavanju adekvatnog broja radnika na pregovorima koji će uslijediti, dok je njihov cilj opstanak fabrike i zbrinjavanje porodica.

"Ostaje da sačekamo ishod prevora i nadam se da ćemo naći zajedničko rješenje, kao i da je u ovom trenutku odluka o prekidu štrajka bila najiispravnija. Odlaganje nekih sindikalnih aktivnosti za neko vrijeme je naš izlazak u susret pregovorima“, kazao je Vučinić.

Na pitanje koliko su spremni da čekaju na odluke poslovodstva, Vučinić je kazao da ne mogu dugo, ali da bi za desetak dana trebalo da znaju ishod.

„Prekid štrajka je i šansa da pokrenu proizvodnju i dokažu da radnici nijesu bili u pravu kada su tvrdili da poslovodstvo nema mogućnosti da organizuju rad i nastave sa investicijama“, kazao je Vučinić.

Prema njegovim riječima, današnjem sastanku u Željezari nijesu prisustvovali predstavnici Ministarstva ekonomije, jer to nije bilo neophodno, ali ukoliko se u narednim danima ne postigne kompromis „biće itekako potrebni“.

Bonus video: