Partneri Duvanskog Francuzi iz Bejruta i izbrisana firma iz Singapura

Intercorp-Finance nije u francuskom registru već Bejruta, a iz DKP-a tvrde da oni traže “point” i “lovćen”
8 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2012. 14:13h

Sudeći prema interesovanju „stranih investitora” za proizvodnju cigareta u Crnoj Gori, Duvanski kombinat u stečaju bi mogao biti prva državna kompanija koja će izaći iz ekonomske krize. Istovremeno ti partneri bi mogli ugroziti pristupne pregovore sa Evropskom unijom ili navući Europol i nove istrage o švercu duvanskih proizvoda.

Poslije sumnjivog aranžmana sa, kako je zvanično saopšteno, FZE Liberty “iz Ujedinjenih Arapskih Emirata” nepoznatom firmom u svijetu duvanskog biznisa kojoj Duvanski već par mjeseci proizvodi brend cigareta “kleopatra”, čije prave gazde iz Egipta za sada samo upozoravaju da se radi o švercu i falsifikatu, DKP je krenuo u nove poslove sa još dvije krajnje sumnjive kompanije.

Njihov identitet krajem prošle sedmice otkrio je izvršni direktor DKP-a Slavoljub Vukašinović.

“Krajem septembra trebalo bi da počnemo proizvodnju za partnera iz Singapura (Virginia Tabacco PTE.Ltd) u prvom lotu 60 tona kao i za partnera Intercorp - Finance SAL iz Francuske koji je spreman za investiranje u proširenje kapaciteta”, naveo je Vukašinović.

Kome ide "kleopatra" i šta bi bilo kad bi lažni "lovćen" pravili u Egiptu? >>>

Vukašinović: Bitna je bila licenca za "kleopatru", ne i šta firma radi >>>

Izvori “Vijesti” tvrde, međutim, da prva kompanija Intercorp-Finance nije ni registrovana u Francuskoj, dok je Virginia Tabacco PTE izbrisana iz registra u Singapuru. Direktor DKP-a Slavoljub Vukašinović nije želio da komentariše ove informacije.

Intercorp-Finance, naime, ni ne postoji u francuskom registru kompanija, već je kompanija sa tim imenom registrovana u Bejrutu, Liban, gdje je službeni jezik francuski.

“Vijestima” je nezvanično saopšteno iz DKP-a da je ta kompanija zainteresovana za proizvodnju i izvoz iz Crne Gore domaćih brendova “point” i “lovćen” čija proizvodnja za potrebe domaćeg tržišta je zamrznuta jer DKP zbog nagomilanih dugova prema Poreskoj upravi ne može zadužiti nove akcizne markice.

Izvod “francuske firme” registrovane u Bejrutu

Virdžinija Tabaco se u singapurskoj vladinoj agenciji za registraciju pojavljuje kao “izbrisana”. Taj termin, prema vodećem singapurskom biznis portalu znači: “privatna kompanija koja se ne bavi trgovinom i koja ne ispunjava određene uslove, može od strane kompanije za registraciju biti izbrisana iz registra.

Generalno, brisanje je lakša, brža i jeftinija procedura, ali jedino je pogodna za male ili skrivene kompanije koje su spremne da ispune određene zahtjeve. Kompanija ne može biti izbrisana ukoliko je u procesu stečaja, ili je pokrenut predmet ili proces dogovora sa članovima ili kreditorima.

Ova kompanija sa sumnjivim statusom u Singapuru izgleda da je već od jedne američke kompanije kupila sirovinu predviđenu za proizvodnju novog brenda cigareta u DKP-u “virginia king”. Brod sa ovim duvanom je prije nekoliko dana bio usidren u Luci Bar.

Milošević: Razgovaraću sa bordom DKP-a na tu temu

Ministar poljoprivrede Tarzan Milošević nije mogao da komentariše saznanja do kojih su “Vijesti” došle, ali je potvrdio da je krajem prošle sedmice, čim je poslovodstvo u javnost izašlo sa imenima dviju novih kompanija pitao odgovorne u DKP-u da li su provjeravali njihov identitet.

“Predlažem da sve informacije koje imate pošaljete bordu DKP-a i Ministarstvu poljoprivrede, a ja ću sa bordom DKP-a sigurno razgovarati na tu temu”, kazao je Milošević “Vijestima”.

Bonus video: