Ministarstvo žmuri na paralelne račune

Sekretar za finansije Luka Medenica objasnio je „Vijestima“ da se plate isplaćuju novcem koji Vlada dotira posredstvom Egalizacionog fonda
8 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2012. 02:28h

Opštine i državna preduzeća čiji su računi blokirani primjenjuju “raznu finansijsku gimnastiku” kako bi isplatili plate zaposlenima, dok se doprinosi za penziono i zdravstveno osiguranje ne uplaćuju ili se kasni sa uplatama.

Paralelni računi (za koje drugi povjerioci kojima se duguje novac ne znaju), što je nezakonito, ili cesije (prenos potraživanja na treće lice koji izmiruje obavezu) neki su od načina da se izmire dugovanja zaposlenima.

Ima čak i onih budžetskih jedinica, poput Uprave za šume, koji tvrde da im račun nije blokirani jer ga nemaju, nego novac redovno dobijaju kao budžetska jedinica iz državnog Trezora. Prema podacima Centralne banke (CBCG) račun Opštine Kolašin u blokadi je 816 dana zbog duga od oko 900.000 eura. U Opštini, međutim, kažu da je račun blokiran sudskim presudama na oko 700.000 eura i da bi mogao biti uvećan u svakom trenutku zbog mogućih novih sudskih postupaka.

Zaposlenima duguju četiri zarade, dok im doprinosi nijesi uplaćivani već pet godina. Tokom prošle godine postugnut je kontinuitet u isplati zarada, ali nije izvjesno kada će im biti isplaćene zaostale plate.

Sekretar za finansije Luka Medenica objasnio je „Vijestima“ da se plate isplaćuju novcem koji Vlada dotira posredstvom Egalizacionog fonda.

„Opštinska preduzeća Vodovod i kanalizacija, Komunalno i Centar za kulturu imaju svoje račune i posebno isplaćuju zarade svojim zaposlenima” kazao je on.

Zaposleni iz opštinske administracije za „Vijesti“ nezvanično su saopštili da se zarade primaju posredstvom Atlas banke, u kojoj je otvoren još jedan opštinski račun, te da Ministarstvo finansija „gleda kroz prste“ kolašinskoj vlasti pa im ostavlja neke račune da nijesu blokirani, iako bi prema zakonu trebalo da svi budu blokirani. Tako se omogućava isplata plata zaposlenima, dok povjerioci koji imaju pravosnažne sudske presude u svoju korist, čekaju priliv novca na glavni račun, koji bi morao biti jedini.

„Svi na tu činjenicu zatvaraju oči jer se tako obezbjeđuje da radnici primaju zarade. Dokle će tako moći ne zna se, ali za sada funkcioniše. Međutim, veliki problem su neuplaćeni doprinosi za zdravstveno i penzijsko osigurenje. Preko 10 bivših radnika koji su dobili otpremnine, sada ne mogu da se penzionišu, zbog toga“, kazao je jedan od zaposlenih koji nije želio da mu se pominje ime.

„Svi na tu činjenicu zatvaraju oči jer se tako obezbjeđuje da radnici primaju zarade. Dokle će tako moći ne zna se, ali za sada funkcioniše"

Opština dobavljačima duguje 1,3 miliona eura, dok je ukupan dug kolašinske lokalne uprave oko 10 miliona eura. Dio dugovanja se vraća i kompenzacijama. U septembru prošle godine kada je na mjesto prvog čovjeka došao Darko Brajušković račun je bio blokiran zbog dva miliona eura.

U Ministarstvu finansija „Vijestima“ je rečeno da su novac iz Egalizacionog fonda uplaćivali tokom prošle i ove godine na račun budžeta Opštine Kolašin koji im je dostavljen kao zvaničan.

„Nemamo informacije o postojanju paralelnih računa“, istakli su u tom Vladinom resoru na čijem čelu je Milorad Katnić.

U prestonici turizma Budvi, čiji je račun u konstantnoj blokadi od februara 2010. godine, administracija je uspjela da izmiri zarade, a jedan od modela su bile cesije. Za proteklih godinu i po isplaćeno je ukupno 25 zarada i time je Opština nadoknadila zaostatak od gotovo sedam zarada, koliko je početkom aprila 2011. dugovala zaposlenima u lokalnoj administraciji i ostalim budžetskim potrošačima.

Upravo činjenica da su zarade uglavnom do sada izmirivane u neto iznosu, dovele su do toga da se dug po osnovu poreza i doprinosa prije godinu0 prema državi “nagomilao” na čak 7,3 milion eura.

Kako je “Vijestima” rečeno u Opštini, trenutno blokada je smanjena na dva miliona eura ( prema podacima CBCG duguje se 4,3 miliona), a gradonačelnik Lazar Rađenović nedavno je najavio da bi do kraja septembra račun mogao biti odblokiran.

Opština je tokom prošle i u ovoj godini vratila više od 27 miliona eura, čime je ukupan dug svela na nešto ispod 40 miliona. Dug opštine u aprilu 2011. godine je bio 61 milion eura, a za proteklih godinu i po izmirene su banke kao najveći povjerioci, dok se sada izmiruje dug prema državi i investitorima.

Galerija

Bonus video: