DF spremio 27 mjera koje namjerava da sprovede u energetskom sektoru

"Elektroenergetski sektor mora da bude u vlasništvu države dok ne stvore uslovi za njegovo restrukturiranje"
4 komentar(a)
struja, Foto: Arhiva Vijesti
struja, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.09.2012. 11:40h

Prva mjera u oblasti energetskog sektora koju namjerava da sprovede Demokratski fornt (DF), ako osvoji vlast na predstojećim izborima, je preispitivanje dokapitalizacije i djelimične privatizacije Elektroprivrede Crne Gore (EPCG)

DF u energetskom sektoru namjerava da sprovede ukupno 27 mjera kojima bi se, prema riječima funkcionera DF Strahinje Bulajića, prekinuo dosadašnji nedomaćinski i nestručan odnos prema najznačajnijem resursu u državi.

"Elektroenergetski sektor mora da bude u većinskom vlasništvu države sve dok se u zavisnosti od stepena ekonomskog razvoja ne stvore uslovi za njegovo restrukturiranje", kazao je Bulajić.

Deficit električne energije ( koji je poslednjih godina od 1,4 do dvije milijarde kilovat časova sa tendencijom rasta) DF bi riješio ili izgradnjom novih proizvodnih kapaciteta ili racionalnim gazdovanjem energijom.

Koliko je elektroenergetski defict ozbiljan problem u državi Bulajić je ilistrovao podatkom da je od 1999. do 2009. uvezeno oko 15,2 milijarde kilovat časova za koje je plaćeno oko 665 miliona eura.

DF planira izgradnju jedne gasne elektrane na tečni naftni gas kojom bi se riješilo pritanje deficita u kratkom vremenu. Bulajić je procijenio da bi se na taj način proizvele zadovoljavajuće količine energije od 1,5 do 2,3 milijarde kilovat časova.

"Prednosti te enelektrane bi bile i u tome što bi se proizvodila konstantna energije, rok izgradnje bi bio dvije godine, cijena izgradnje bila bi niža od drugih energetskih postrojenja ...” naveo je Bulajić.

U programu DF je i da se sa “Gazpromom” povedu pregovori kako bi se obezbijedilo da jedan krak “Južnog toka” prođe kroz Crnu Goru, koji bi, između ostalog, koristio za proizvodnju glinice i aluminijuma u KAP-u.

U planu DF-a je inoviranje Zakona o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika i intenziviranje geoloških istraživanja nafte i prirodnog gasa na kopnu i podmorju Crne Gore.

Bonus video: