Nacrt regionalne energetske strategije je neuspjeh zdravog razuma

Tankosić Keli smatra da strategija nije bila podvrgnuta čak ni minimumu standarda EU
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2012. 12:34h

Nacrt regionalne energetske strategije, koja je predstavljena juče na Socijalnom forumu energetske zajednice u Budvi, predstavlja ogroman neuspjeh zdravog razuma i nepoštovanje standarda Evropske unije (EU), smatra Garet Tankosić Keli iz organizacije SEE Change Net.

Energetsku zajednicu su 2005. godine uspostavili EU i niz trećih zemalja sa ciljem da se proširi energetsko tržište. Potpisnice Sporazuma su se obavezale da primijene odgovarajuće propise EU u ovoj oblasti, da razviju adekvatne regulatorne okvire i da liberalizuju tržišta energije. Crna Gora ove godine predsjedava Energetskom zajednicom.

Tankosić Keli je upozorio da je nacrt strategije postao toliko vruća tema da je grupa evropskih poslanika zelenih i socijaldemokrata, na čelu sa Eduardom Kukanom i Jelkom Kacinom pisala komesaru Evropske komisije Štefanu Fileu, izražavajući zabrinutost zbog nedostatka transparentnosti u procesu izrade strategije.

Tankosić Keli je upozorio da je nacrt strategije postao toliko vruća tema da je grupa evropskih poslanika zelenih i socijaldemokrata, na čelu sa Eduardom Kukanom i Jelkom Kacinom pisala komesaru Evropske komisije Štefanu Fileu, izražavajući zabrinutost zbog nedostatka transparentnosti u procesu izrade strategije

On zahtijeva da Kavarić obezbijedi da Nacrt regionalne energetske strategije bude predmet strateške procjene uticaja na životnu sredinu. Tankosić Keli smatra da strategija nije bila podvrgnuta čak ni minimumu standarda EU i iz Arhuske konvencija u takozvanom procesu javnih konsultacija, iako je dokument pripremljen uz značajnu pomoć Evropske komisije, čiji su funkcioneri učestvovali u njegovoj izradi.

On je ukazao da je “period konsultacija” trajao tri sedmice u aprilu, a sastojao sa od upitnika na internetu.

“NVO nijesu dobile obavještenje o upitniku. ‘Konsultacije’ su bile u formi šest opštih pitanja, a od ispitanika je traženo da odgovore na njih, a da nijesu imali pristup Nacrtu strategije niti ijednom propratnom dokumentu”, upozorava Tankosić Keli.

Dodao je da više brine to što će finalizovana strategija biti iskorišćena za podršku finansiranja projekata, i skratiti proces odobravanja važnih energetskih projekata.

"Takođe smo zabrinuti zbog ogromnih tehničkih i komercijalnih gubitaka energije i slabe energetske efikasnosti u regionu, a ogromni potencijal za uštedu energije, ako ne potpuno ignorisan, biće samo simbolično razmotren”, naveo je Tankosić Keli.

Funkcionisanje sporazuma o energetskoj zajednici podržava, prema njegovim riječima, Sekretarijat sporazuma o energetskoj zajednici sa sjedištem u Beču, čiji je godišnji budžet oko 2 miliona eura, od čega manji procenat čini doprinos balkanskih zemalja.

File: Proces mora biti otvoren za sve

Komesar Evropske komisije (EK) za proširenje Štefan File u odgovoru evropskim parlamentarcima naveo je da Energetska zajednica, kao mlada i potpuno nezavisna organizacija, trenutno razvija praksu otvorenosti i javnosti, uključujući ozbiljne konsultacije sa svim učesnicima kojih se tiče sektor energetike.

“To uključuje i nevladin sektor. Obezbjeđenje visokog nivoa javnosti i otvorenosti i uključivanje svih zainteresovanih strana u različitim procesima je bitno, posebno ako Sporazum o energetskoj zajednici bude produžen i nakon 2016. godine”, naveo je File.

On je dodao da nacrt regionalne energetske strategije sada razmatraju ugovorne strane, nakon čega će ga Sekretarijat energetske zajednice objaviti.

Bonus video: