Crna Gora se slabo bavi problemom ilegalne trgovine

EIU je objavio Globalni izvještaj o indeksu nelegalne trgovine, CG zauzela 63. poziciju
85 pregleda 0 komentar(a)
Economist Intelligence Unit, Foto: EIU
Economist Intelligence Unit, Foto: EIU
Ažurirano: 08.06.2018. 14:59h

Economist Intelligence Unit (EIU) objavio je juče u Briselu Globalni izvještaj o indeksu nelegalne trgovine koji je obuhvatio 84 države, a u kojem je Crna Gora zauzela 63. poziciju.

Indeks, koji mjeri kako se nacije bave pitanjima ilegalne trgovine, obuhvatio je četiri grupe indikatora - angažovanje vlade, carinsko okruženje, trgovinu i transparentnost, ponudu i potražnju. Prema indikatoru angažovanje vlade, Crna Gora je na 50. poziciji, prema ponudi i potražnji na 57, carinskom okruženju na 67, a trgovini i transparentnosti na 69. mjestu.

Sa Finskom na vrhu liste, Evropa je najbolje rangiran region od četiri koja su ocjenjivana u okviru indeksa – Evropa, Azija, Amerika i Bliski istok i Afrika. Iako dio Evrope, Crna Gora i susjedne države bliže su začelju liste, sa Srbijom na 57. mjestu i Bosnom i Hercegovinom na 74. mjestu. Crna Gora je u evropskom regionu 31, a poslije nje su samo Bjelorusija, Bosna i Ukrajina. Nakon Finske na drugom mjestu evropskih država se našla Velika Britanija, a u vodećih 10 država sa najmanjim indeksom nelegalne trgovine našle su se iz Evrope Švedska, Austrija, Danska, Holandija, Njemačka.

U Azijsko-pacifičkom regionu je najbolje rangirana Australija (treće mjesto) i Novi Zeland (četvrto mjesto). Od zemalja iz te regije Japan je zauzeo 15. mjesto, Hong Kong 18, a Singaput 22. mjesto. U regionu Amerike najbolje je rangirana Kanada koja je na ukupnoj listi zauzela peto mjesto.

Na dnu liste sa najslabijim indeksom nalaze se Libija na 84. mjestu, Irak na 83. mjestu,Mjanmar,Laos, Venecuela, Kambodža...

Izradu indeksa je sponzorisala Transnacionalna Alijansa za borbu protiv ilegalne trgovine (TRACIT). Sindi Bradon, šef komunikacija i javne politike TRACIT-a, izjavila je da taj dokument će pružiti zakonodavcima ključne dokaze i preporuke za dopunu lokalnih propisa, kao i mogućnost za zaustavljanje rasta nelegalne trgovine koja preplavljuje region i guši dalji ekonomski razvoj.

U Izvještaju je objašnjeno da globalni ideks nelegalne trgovine procjenuje sposobnosti 84 države da se zaštite od nelegalne trgovine i taj indeks je fokusiran na zakone, druge propise i efikasno upravljanje. Globalni izvještaj o indeksu nelegalne trgovine, pod pokroviteljstvom Transnacionalnog saveza za borbu protiv nelegalne trgovine, ove godine prvi put je obuhvatio istraživanjem tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a naredni izvještaj očekuje se za dvije godine. EIU je svjetski lider u globalnim biznis istraživanjima koji posluje unutar Economist grupacije.

Bonus video: