Za tri mjeseca 744 jahte dovele preko 10.000 gostiju u Porto Montenegro

Marinu je posjetilo 170 mega-jahti, od čega su 82 broda bila dužine do 40 metara, 44 jahte duge do 50 metara, 24 jahte duge do 60 metara
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2012. 09:31h

Tokom protekla tri ljetnja mjeseca, odnosno špica nautičke sezone, najveću našu marinu – Porto Montenegro u Tivtu, posjetile su ukupno 744 jahte – saopšteno je "Vijestima" iz menadžmenta Porto Montenegra.

Najviše jahti – 342, u tivatskoj marini boravilo je tokom jula, a avgustu je uplovilo 213 brodova, a u junu je bilo 189 jahti. Tog mjeseca u Porto Montenegru je boravila i najveća jahta koja je ove ljetnje sezone uplovljavala u Tivat – ultralukszuzna 93 metra duga „Mayan Queen IV“, od 3.879 tona, meksičkog milijardera Alberta Baileresa. Tada je na njegovoj jahti Boki boravila porodica najbogatijeg čovjeka na svijetu – meksičkog magnata Karlosa Slima.

Porodica najbogatijeg čovjeka svijeta danas odlazi iz Dobrote >>>

Iako je Porto Montenegro koncipiran kao marina za mega i super jahte, odnosno brodove duže od 30 metara, većinu jahti koje su se ovog ljeta vezale uz njegove gatove čine uslovno rečeno, mali brodovi – dužine izmedju 10 i 20 metara. U taj tržišni segment spada više od pola jahti koje su u protekla tri mjeseca koristile usluge Porto Montenegra gdje je uplovila 391 jahta dužine između 10 i 20 metara. Nakon tih, najviše je bilo brodova dužine između 20 i 30 metara koji takođe ne spadaju u mega jahte, a takvih se ukupno 153 tokom juna, jula i avgusta vezalo uz gatove tivatske marine.

Što se mega-jahti tiče, bilo ih je ukupno 170 od čega su 82 broda bila dužine do 40 metara, 44 jahte duge do 50 metara, 24 jahte duge do 60 metara, te 14 jahti dugih do 70 metara.

Tokom protekla tri mjeseca u Porto Montenegru boravilo je i pet jahti dugih do 80 metara i pomenuta „Mayan Queen IV“ koja je duža od 90 metara. Među brodovima koji su ljetos posjećivali Porto Montenegro bilo je i izuzetno zanimljivih jahti poput ultraskupe „ekološke“ 50,5 metara duge jedrilice „Better Place“- najveće jedrilice na svijetu napravljene od karbonskih vlakana ili najvećeg katamarana na svijetu, 44-metra duge jedrilice „Hemisphere“.

Iako u Porto Montenegru nisu mogli saopštiti precizan podatak o broju gostiju koji su sa jahtama tokom ovog ljeta stigli u najveću crnogorsku marinu, izvjesno je da se ta cifra (računajući i broj članova posade jahti) kreće oko 10 hiljada.

Među posjetiocima tivatske marine ovog su ljeta bila i mnoga poznata imena iz svijeta politike, ekonomije, sporta i šou biznisa, poput holivudske zvijezde Toma Kruza, bivšeg trenera „Barselone“ Pepa Gvardiole, jednog od direktora „Ajaksa“ Ronalda de Bura, izraelskog biznis magnata Idana Ofera, austrijskog vicepremijera Mihaela Špindelegera, te čitave plejade lokalnih, balkanskih selebritija....

Bonus video: